Muncă la negru la o exploatare forestieră din Padeş

325

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au derulat în ultima săptămână 10 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. A fost depistat un angajator care presta activitate cu trei persoane fără forme de angajare. În consecinţă, inspectorii de muncă au aplicat o sancţiune contravenţională pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 de lei. Angajatorul depistat cu muncă la negru desfăşura activitate în domeniul exploatării forestiere pe raza localităţii Padeş.
“Au fost aplicate în total 4 sancţiuni contravenţionale la 3 angajatori, în valoare de 33.000 de lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca suplimentară”, se arată în comunicatul transmis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat săptămâna trecută un număr de 22 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 13 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 15.500 de lei. Controalele efectuate au urmărit, în principal, modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here