Muncă la negru în Târgu-Jiu şi Turcineşti

295

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în ultima săptămână 38 de controale, din care 36 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu trei persoane fără forme legale de angajare, din care una este femeie. “În consecinţă, au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în Târgu-Jiu – taximetrie şi fast-food, şi în comuna Turcineşti în domeniul zootehniei. Au fost aplicate în total 12 sancţiuni contravenţionale la 10 angajatori, în valoare de 47.800 de lei, amenzile fiind aplicate pentru: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi munca de noapte; neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, la termenele stabilite de aceştia, prin procesele verbale încheiate anterior”, se arată în comunicatul transmis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au derulat un număr de 35 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 25 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 42.500 de lei. Controalele efectuate au urmărit, în principal, modul de realizare a măsurilor dispuse în verificările anterioare. Principalele nereguli pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
Totodată, conducerea ITM Gorj a transmis faptul că în data de 28 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, la sediul instituţiei judeţene s-a desfăşurat simpozionul cu tema “Optimizaţi colectarea şi utilizarea datelor de SSM”. Datele SSM fiabile sunt indispensabile pentru detectarea riscurilor noi şi emergente, pentru identificarea sectoarelor periculoase, pentru elaborarea unor măsuri de prevenire, precum şi pentru punerea în aplicare a politicilor, a sistemelor şi a programelor la nivel naţional şi internaţional. La simpozion au participat 27 de persoane, reprezentanţi ai lucrătorilor din cadrul societăţilor comerciale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here