Munca la negru, în luptă cu inspectorii ITM Gorj

158

itm facuta de mine 2Noile prevederi ale Codului Muncii apărute în luna mai a acestui an, nu au slăbit activitatea în teren a inspectorilor, ci chiar a intensificat-o.

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 21 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat faptul că 6 societăţi utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare de 80.000 de lei. Agenţii economici cu pricina aveau la muncă fără forme legale un număr de 8 persoane, dintre care o femeie. Societăţile sancţionate aveau ca domenii de activitate construcţiile, jocurile de noroc şi comerţul. Tot în urma celor 21 controale, alţi trei angajatori din judeţul nostru au fost sancţionaţi, valoarea acestor amenzi fiind în valoare de 4.500 de lei. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 23 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru 23 de societăţi. Au fost aplicate un număr de 41 de sancţiuni, în valoare de 22.500 de lei, dintre care şi numeroase avertismente”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here