Munca la negru, în luptă cu inspectorii ITM Gorj

116

itm facuta de mine 2Noile prevederi ale Codului Muncii apărute în luna mai a acestui an, nu au slăbit activitatea în teren a inspectorilor, ci chiar a intensificat-o. Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea

săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 39 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat faptul că 9 societăţi utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare de 170.000 de lei. Agenţii economici cu pricina aveau la muncă fără forme legale un număr de 23 persoane. La unul dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Societăţile sancţionate aveau ca domenii de activitate construcţiile, jocurile de noroc, taximetria, zootehnia şi exploatarea forestieră. Tot în urma celor 39 controale, alţi câţiva angajatori din judeţul nostru au fost sancţionaţi, valoarea acestor amenzi fiind în valoare de 21.000 de lei. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 42 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru 42 de societăţi. Au fost aplicate un număr de 71 de sancţiuni, în valoare de 41.000 de lei, dintre care şi numeroase avertismente”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here