Munca „la negru”, sancţionată de inspectorii ITM Gorj

146

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au desfăşurat în săptămâna 23-27 iulie 2012 mai multe acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestor controale au aplicat sancţiuni celor care nu îndeplineau condiţiile impuse de lege. Acţiunile desfăşurate sunt prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al ITM Gorj.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate în total un număr de 10 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “Au fost depistaţi 3 angajatori care utilizau munca «la negru» având 5 persoane fără forme legale de angajare. În urma acestor acţiuni de control, agenţii economici s-au ales cu 3 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 50.000 lei”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj. Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în construcţii şi în zootehnie. Au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori, din care 4 sunt amenzi în valoare de 51.500. lei.

Controale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Reprezentanţii Compartimentului de Securitate şi Sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au desfăşurat 53 controale de verificare. Aceste controale aveau drept scop respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. 67 de neconformităţi au fost depistate de către inspectorii ITM Gorj, pentru care au fost sancţionaţi 53 de angajatori. Principalele neconformităţi care au dus la aplicarea unor sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neefectuarea evaluării riscurilor, nepurtarea echipamentului individual de protecţie din dotare. În sectorul de alimentaţie publică s-au verificat respectarea cerinţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă fiind controlaţi aici un număr de 49 de angajatori. În aceste cazuri au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale.
Andrada Bărăiataru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here