Munca „la negru”, aspru pedepsită de inspectorii ITM Gorj

133

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au desfăşurat în săptămâna 30 iulie – 03 august 2012 mai multe acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestor controale au aplicat mai multe sancţiuni. În continuare, în această perioadă, se vor derula acţiuni de control prevăzute în Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

“În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate în total un număr de 9 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Ca urmare a acestor controale au fost depistaţi 4 angajatori care utilizau munca „la negru” având 5 persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 4 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 50.000 lei”, a precizat George Octavian Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj. Inspectorii au depistat şi angajatori care prestau activitate cu persoane „la negru”, desfăşurând această activitate în comerţ, spălătorie auto, zootehnie. De altfel au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori, din care 5 sunt amenzi în valoare de 51.500. lei.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj a desfăşurat 12 controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost aplicate 22 sancţiuni în valoare de 4.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, nesemnalizarea riscurilor, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă. S-au derulat, însă, în continuare, acţiunile prevăzute pentru această perioadă în Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here