Mulți gorjeni sunt afectați de astenia de primăvară

535

Astenia este o afecţiune caracterizată printr-o slăbire generală a organismului, având ca efecte, printre altele, oboseala generală, creşterea emotivităţii, apariţia stărilor de indispoziţie, tristeţe şi apatie. Potrivit medicilor aceasta se tratează cu aport de vitamine şi odihnă. Majoritatea celor afectaţi încearcă să facă faţă situaţiei fără a apela la un medic, dar există numeroase situaţii când o vizită la un specialist este mai mult decât indicată, mai ales că la unele persoane starea de oboseală vine însoţită de o depresie. Medicul Mihai Moisescu spune că perioada asteniei de primăvară poate să dureze o lună de zile.

Gorjenii au început să resimtă efectele schimbărilor de temperatură. Potrivit specialiştilor, astenia de primăvară este un dezechilibru în organism. Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale scade din cauza dietelor sau alimentaţiei nesănătoase şi astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea primăverii, tind să consume mai multă energie decât produc. Organismul se adaptează cu greu la lumină si la temperatură, sistemul imunitar este mai sensibil, carenţele de vitamine şi minerale se resimt. De aceea, în acest nou anotimp, majoritatea este predispusă la viroze respiratorii.
Potrivit statisticilor, astenia de primăvară afectează preponderent femeile, care se plâng de insomnie, tonus scăzut, stări de nervozitate, senzaţie de ameţeală şi de slăbiciune.

Tratarea asteniei de primăvară
Pentru a trata astenia de primăvară se recomandă consumul de fructe şi legume care aduc un aport important de vitamine şi minerale organismului. “Suntem deja în perioada asteniilor, care durează cam o lună de zile. Astenia de primăvară se tratează cu aport de vitamine, în special vitamina C. Recomand trei-patru comprimate de vitamina C pe zi”, menţionează medicul Mihai Moisescu. De asemenea, trebuie acordată mai multă atenţie odihnei, deoarece în timpul somnului corpul se reface. Mişcarea face foarte bine corpului şi sunt recomandate plimbările prin parcuri, astfel organismul se va adapta mai uşor schimbărilor apărute odată cu venirea primăverii.
Potrivit specialiștilor, câteva remedii potrivite ar fi consumul ridicat de fructe şi legume proaspete, precum: mere, citrice, nuci, curmale, salată verde, morcov, ştevie, spanac, urzici, lobodă, ceapă verde, usturoi, ridichi şi sparanghel, dar şi consumul de cereale integrale.
Alte modalităţi de a scăpa de astenia de primăvară includ: remedii naturiste cu efect tonic pentru revitalizarea organismului: miere, lăptişor de matcă, polen, drojdie de bere, măceşe, cătină, ghimbir, busuioc, ginseng; consumarea a cât mai multe lichide, în special apă plată pentru a detoxifia organismul; respectarea orelor de somn, cel puţin 7 ore pe noapte; plimbările prin parc, alergările uşoare, plimbările cu bicicleta; antrenamentele de cardio şi fitness, înot; practicarea unui sport în aer liber; petrecerea timpului liber cu prietenii sau desfăşurând activităţi ce ne fac plăcere. Pentru a combate astenia, se recomandă şi remediile alternative, cum ar fi reflexoterapia, homeopatia, acupunctura sau aromaterapia.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here