Muguri culturali

464

P1110361Într-o lume dominată de stresul existenţial, copiii sunt cel mai vulnerabil eşantion, asupra lor acţionând toată încrâncenarea acumulată în familii din cauza chinurilor crizei şi ale societăţii în tranziţie. Singurele modalităţi de eliminare timpurie a depresiei sunt socializarea, în special cea culturală, dansurile şi sportul.

 

Din păcate, speriaţi de turnura socială, părinţii nu încurajează participarea copiilor la asemenea manifestări, deşi sunt singurele care cristalizează personalitatea, dezvoltă inteligenţa şi, mai mult decât atât, aduc sănătate deplină pentru viitor.

Există un grup de cadre didactice şi instructori, aproape anonimi la nivel de Motru, dar care P1110299folosesc orice prilej pentru a-şi dovedi nu numai valoarea lor, ci şi a copiilor pe care îi educă într-un mod aparte. Pentru toate aceste activităţi este nevoie de efort consistent, de abnegaţie şi de preocupare atentă, pas cu pas, mai ales că întregul fenomen cultural este prea puţin instituţionalizat în raport cu importanţa lui. Vasile Râbu, responsabilul cu activităţile culturale din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, ne-a declarat: „Nucleul cultural de la Motru este unul foarte valoros. Am tot respectul pentru profesorii, instructorii şi organizatorii întregului sistem cultural din Motru care, aproape fără resurse, reuşesc lucruri deosebite. Actualul director Mihail Popescu se pregăteşte să iasă la pensie, şi sper ca primarul Hanu să fie bine orientat cui predă ştafeta culturală în municipiul nostru, pentru că de cel care va veni depinde continuarea acestui efort, aparent prea puţin important pentru ceea ce ne trebuie nouă ca oameni.”

Recent, copiii au produs spectacole de calitate în faţa generaţiei lor dar şi a părinţilor. Au participat copii de la toate şcolile, şi este important să amintim câteva nume de instructori performanţi, printre care Melania Pop, Petre Pistol, Nicoleta Pauliş, Felicia Bejenaru, Gavril Feraru, Nicolae Bălan. Aceste nume au fiecare povestea lor, dar este important că au timp pentru activitatea culturală, timp din timpul vieţii şi activităţii lor, care nu li se pare un sacrificiu ci o binecuvântare. Ei creează în sufletul copiilor respectul pentru armonie, nevoia de strălucire personală şi siguranţa elementului cultural, ingrediente care vor conta în cristalizarea personalităţilor reprezentative ale viitorului. Un spectacol simplu înglobează zeci, poate sute de ore de pregătire, şi mai ales multă vocaţie. Vreme îndelungată vocaţia nu a fost respectată de către nici una din puterile din România, cu toate că geniile nu se pot împlini în lipsa ei. Dacă vrem să fim un popor de elită, trebuie să scoatem cultura din anonimat, şi nu prin fenomene de masă ci printr-o selecţie riguroasă, pe care o pot face doar ei: instructorii.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here