MS lansează planul integrat național comprehensiv de control al cancerului

293

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a anunțat, sâmbătă, la Cluj, că va lansa, în această săptămână, planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. La acest eveniment va participa și prim-ministrul Dacian Cioloș și reprezentanți ai Direcției de Sănătate a Comisiei Europene. Ministrul a mai declarat că, în trei mari centre oncologice din țară, respectiv București, Iași și Cluj, va fi lansat un program pilot, dedicat femeilor care au cancer de sân, și care este finanțat din fonduri europene.

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. Numai pe parcursul anului trecut au fost confirmate 827 de cazuri noi. Cele mai răspândite forme de cancer sunt în rândul femeilor, nu mai puțin de 4.367 de gorjence suferind de cancer la sân, după cum se arată în evidențele DSP. Din păcate, statisticile arată o înmulţire alarmantă a cazurilor de cancer. În 2015, la nivelul judeţului nostru, au fost diagnosticate cu cancer 827 de persoane. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, col uterin sau cancer bronhopulmonar. “Pe parcursul anului 2015 au fost diagnosticate cu cancer 827 de persoane. Dintre acestea, 89 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la sân, 45 cu cancer de col uterin. În total, sunt 3.210 cazuri de cancer de col uterin şi 4.367 cazuri de cancer la sân”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Cancerul mamar este o afecţiune în care celulele care alcătuiesc sânii, încep să crească anormal într-o manieră necontrolată. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Plan integrat național comprehensiv de control al cancerului
Patriciu Achimaș Cadariu, ministrul Sănătății, care a participat sâmbătă seară, la conferința ‘Medici pentru tine’, inițiată de Organizația Studenților Mediciniști (OSM) de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), a mai declarat că, în trei mari centre oncologice din țară, respectiv București, Iași și Cluj, va fi lansat un program pilot, dedicat femeilor care au cancer de sân, și care este finanțat din fonduri europene. “Miercurea viitoare, în prezența premierului și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În privința screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iași, București și Cluj, finanțat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în țară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a spus ministrul. Patriciu Achimaș Cadariu a explicat că ar dori ca în sistem să aibă loc o schimbare în ceea ce privește depistarea bolilor în stadiu avansat, deoarece în aceste cazuri tratamentul este greu de suportat de către pacient.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here