Motive schilereşti, pe echipamentul grupării de rugby a României

855

Echipa naţională de rugby a României va duce la Cupa Mondială din Anglia o parte din tradiţia străveche românească, prin simbolurile Soarelui, funiei sau coarnelor de berbec. Designerul echipamentelor, ce vor fi purtate de către sportivi, a fost Ioana Corduneanu, care a declarat că soarele a fost special ales pentru echipamentul principal, cu tricou galben, şort albastru şi jambiere roşii. Totodată, tricourile de rezervă poartă însemnele gorjene făcute celebre de către gorjeanul Dincă Schileru, primul ţăran român ajuns în Parlamentul României: “Echipamentul de rezervă se aseamănă cu al pandurilor, cu vestele schilereşti, costumul schileresc din Gorj, care a fost dus la maximum de rafinament de Dincă Schileru, nepot de pandur de-al lui Tudor Vladimirescu. Am folosit fundalul alb, aşa cum se foloseşte şi pe portul popular, cum e şi la scris, cu negru se încrustează informaţii”, a afirmat designerul pentru presa centrală.
tricou2Echipamentul de rezervă al naţionalei de rugby, tricou alb şi şort negru, are imprimate motive împrumutate din costumul schileresc. Simbolul funiei regăsit aici defineşte un spaţiu protejat în cultura tradiţională (poarta, biserica) sau, în formă delicată, îi protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărţişor. Stilul dezvoltat în judeţul Gorj a împodobit straiele purtate de pandurii lui Tudor Vladimirescu sau de Iancu Jianu.
La Cupa Mondială de rugby din Anglia, România va evolua în Grupa D, având programate următoarele meciuri: cu Franţa, în 23 septembrie la Londra; cu Irlanda, în 27 septembrie la Londra; cu Canada, în 6 octombrie la Leicester; cu Italia, în 11 octombrie la Exeter.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here