Motive pentru contestarea amenzii de către vitezomani

1924

Un avocat din Târgu Jiu specializat în apărarea șoferilor care sunt sancționați pentru depășirea limitelor de viteză susține că puțini dintre clienții săi sunt cei care cunosc adevărata viteză cu care se deplasau atunci când au fost amendați de către agenții constatatori. Laurențiu Gheju spune că cifrele pe care le citesc atât polițiștii, cât și șoferii interesați, pe imaginile video înregistrate sunt interpretate greșit de cele mai multe ori, întrucât meniul și simbolurile afișate pe ecran sunt în engleză și, evident, „traducerea” e făcută de fiecare la întâmplare.

De cele mai multe ori viteza înregistrată în dreptul literelor „F” și „T”, deși uneori pe ecran apare și un „L” cu o viteză care îl poate speria pe șoferul căruia îi este arătată valoarea din dreptul său. Conform avocatului menționat, „T”-ul este cel care trebuie să îi intereseze întotdeauna pe șoferi întrucât el reprezintă „target”-ul, adică autoturismul țintă din grupul de mașini aflate în trafic și în nici un caz „test”, așa cum i-au spus unii dintre clienții săi că le-ar fi explicat polițiștii. „F”-ul indică viteza cea mai mare pe care o înregistrează aparatul pentru cel mai rapid autovehicul dintr-un anumit grup, iar cine nu e atent la valoarea sa poate primi ușor amendă pentru că aparatul radar poate urmări o mașină care circulă cu viteză mai redusă și să înregistreze valoarea alteia, aflată în acel grup, care să se deplaseze cu o viteză mai mare și care să nu fie în vizorul agenților. Ultima literă, „L”-ul provine de la „Lock”, o tastă specială, care îi permite agentului să țină pe ecran blocată viteza înregistrată pentru un autoturism preț de 15 minute sau până la o nouă acționare a tastei respective, în intervalul de un sfert de oră.
“Mulți dintre clienții mei au venit și mi-au arătat fotografiile primite după ce au fost sancționați pentru că aveau viteze foarte mari în dreptul literelor F sau L, iar la T aveau depășiri ale limitelor legale, dar nu atât de mari. Evident că viteza lor era cea din dreptul T-ului, iar pentru că au primit amenzile pentru vitezele de la F sau L am avut motive să contestăm în instanță.
Nici eu nu știam exact semnificația acestor litere, mai ales că erau unii agenți care spunea că T-ul ar însemna o testare a aparatului și în niciun caz autoturismul țintă. M-am adresat Biroului Român de Metrologie Legală și am aflat toate aceste lucruri, iar sfatul meu pentru conducătorii auto este să fie foarte atenți atunci când sunt trași pe dreapta și puși să semneze procesul verbal. Trebuie să ceară să li se arate valoarea din dreptul literei T. Celelalte valori din dreptul celorlalte litere nu au legătură cu ei, chiar dacă agenții le invocă atunci când aplică sancțiuni”, spune avocatul Laurențiu Gheju.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.