Mormane de gunoaie în Rânca, după sărbătorile de iarnă

43

Singura stațiune din nordul Olteniei care reușește să atragă în perioada sărbătorilor de iarnă mii de turiști dornici să se bucure de zăpada de la munte era la sfârșitul săptămânii trecute plină de mormane de gunoaie. Vineri dimineața grămezile erau și de câte trei metri înălțime, gunoierii mobilizându-se pentru a le ridica de acolo doar după ce ziariștii au început să relateze despre situația respectivă. Problema a generat însă reacții la diverse niveluri, nefiind pentru prima dată când o astfel de situația este înregistrată la Rânca.

Mii de turiști au petrecut inclusiv week-end-ul trecut la Rânca și în urma lor au rămas, evident, grămezi mari de resturi pe care, din fericire, oamenii le-au pus în saci și le-au adus spre ghenele de gunoi pentru a fi ridicate de acolo de către cei de la salubritate. Vineri, sacii erau însă depozitați inclusiv lângă tonetele din care turiștilor li se vindea vin fier sau porumb ori suveniruri. “Noi suntem de trei zile cazați și nu am văzut pe nimeni care să fie interesat să vină să le ridice. Măcar de la drumul principal ar fi putut să le ridice, dacă nu și de pe străduțele laterale, unde, e drept, accesul e mai greoi, dar asta pentru că acolo nu s-a făcut deszăpezire”, a spus un turist. Situația l-a revoltat și pe Radu Miruță, liderul USR Gorj și proprietar de cabană în stațiune, el găsind absolut anormal ca autoritățile să concureze peisajele superbe ale zonei cu munții de gunoaie apăruți în perioada sărbătorilor.
Gunoierii și-au făcut apariția în jurul prânzului și până seara au tot cărat la mormanele de gunoi, curățenia făcându-se însă diferit în stațiune, în funcție de localitatea în care este administrată. Astfel, dacă pe zona Novaciului muncitorii cărau gunoaiele cu o mașină specială, pe zona administrată de Baia de Fier sacii erau aruncați într-o platformă pentru a fi duși cât mai departe de stațiune. Culmea este că aceiași firmă ar fi trebuit să asigure serviciile respective, numai că, la final de an, nu a mai continuat colaborarea cu autoritățile din Baia de Fier și acestea au trebuit să se descurce cum au putut. Primarul din Novaci, Dumitru Leuștean, a spus că mașina de la salubritate nu a putut să intre în cursul săptămânii în stațiune să ridice sacii din cauza numărului mare de turiști și al mașinilor parcate peste tot prin Rânca. Situația a intrat și în atenția lui Luis Popa, responsabil în cadrul Consiliului Județean Gorj cu problemele de acest gen. El a transmis că administrațiile din Baia de Fier și Novaci ar trebui să colaboreze mult mai strâns pentru a rezolva astfel de probleme, lucru pe care, până acum, îl semnala de unul singur doar Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din stațiune. “Am văzut în ultimele zile acele imagini/știri legate de acei saci cu deșeuri menajere pe care turiștii i-au lăsat în urma lor după sărbători și care nu au fost ridicați de firma de salubrizare pe motiv că a fost aglomerație…o scuză pe care nu o cred nici cei care abia învață să meargă. Din punctul meu de vedere, având o experiență legată de această zonă încă de când lucram în mediul privat, sunt mai mulți factori care duc la astfel de imagini, printre care: – cele două administrații publice locale care ar trebui să se implice mai mult în această zonă, să stabilească clar un program de colectare a deșeurilor menajere (dimineața la prima ora…de exemplu ora 6:00 când nu este aglomerație, sau seara la ora 23:00 când la fel nu urcă sau coboară un număr mare de mașini)…scuza cu aglomerația nu ține. Să fie stabilite clar puncte în care să fie amplasate eurocontainere, mai ales în acele zone unde mașina de salubrizare nu poate să intre. Un om din partea celor două primării să meargă să vorbească cu cei din Rânca privind salubrizarea sau atunci când cei din această zonă au nevoie de un aviz de la primărie, conform legii, să li se solicite să prezinte contractul de salubrizare”, a transmis Popa, care, pe pagina sa de socializare le-a transmis primarilor celor două localități și alte sfaturi menite să ducă la evitarea unor astfel de situații neplăcute.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here