Morega, obligat să o rupă cu Manţog

410

morega 2Liberalii întruniţi vineri în cadrul Biroului Politic Central (BPC) al PNL au stabilit, la sfârşitul săptămânii trecute, să îi mai ofere o şansă şefului PNL Gorj, Dan Ilie Morega, propus de

prim-vicepreşedintele partidului, Ludovic Orban, pentru demiterea din funcţie. Morega a scăpat de această sancţiune datorită votului colegilor săi din BPC. El trebuie însă să rupă orice legătură cu organizaţia judeţeană a PD-L Gorj şi cu liderul acesteia, Ionel Manţog.

Jocurile politice făcute în judeţ de Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj, după eşecul alegerilor prezidenţiale, l-a costat susţinerea la nivel central. Colaborarea dintre Morega şi liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog făcută publică a fost picătura care a umplut paharul la nivel central al PNL. Pentru că Morega l-a invitat la organizaţia judeţeană a PNL, pe Ionel Manţog dar şi pentru întâlnirea avută cu liderii PD-L la biroul său din Târgu-Jiu, la adăpostul nopţii, liderul liberal a înfuriat câţiva dintre reprezentanţii de la centru ai partidului din care face parte.mantog Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban şi secretarul general al partidului, Radu Stroe au fost cei care au ripostat primii în momentul în care au văzut declaraţiile lui Morega şi întrunirile cu pedeliştii neaprobate la nivel central. Orban a şi menţionat că va propune în şedinţa BPC-ului, organizată al Braşov, demiterea lui Morega din funcţia de preşedinte al PNL Gorj, iar Stroe a menţionat că Morega ar trebui să îşi facă bagajele şi să plece. ,,Nu am toate informaţiile, dar dacă este adevărat… Eu îl cred pe domnul Morega, dar dacă a făcut treaba asta însemnă că poate să plece, fără discuţie, de la conducerea PNL Gorj. (…) Mi se pare condamnabil. De ce să mergem în judeţe fiecare cum ne trece prin minte? Putem să facem tot felul de înţelegeri, transparente, dar nu să facem vizite la sediile partidelor şi eu ştiu ce să mai discutăm pe acolo”, a declarat săptămâna trecută Stroe.
Rupt forţat de PD-L
Orban şi-a respectat promisiunea publică şi a pus în discuţia BPC-ului cazul ,,Morega”. Potrivit celor declarate însă,după şedinţă, de şeful PNL, Crin Antonescu, Biroul Politic Central a decis ca Dan Ilie Morega să nu fie demis din funcţia de preşedinte al PNL Gorj. În cadrul biroului s-a adoptat astfel o hotărâre prin care i se solicită lui Morega să nu încheie niciun fel de înţelegeri politice cu PD-L Gorj. ,,Am discutat punctual cazul Morega, preşedintele organizaţiei Gorj, a fost propunerea prim vicepreşedintelui Ludovic Orban de demitere a domnului Dan Ilie Morega, discutată în Biroul Politic, nu a trecut la vot, deci el a rămas preşedinte la Gorj. În schimb, Biroul Politic Central a dat o hotărâre foarte clară şi i-a comunicat-o şi domnului Morega, care era de faţă, conform căreia solicită în mod expres domnului preşedinte Morega şi conducerii actuale de la Gorj să nu facă înţelegeri politice cu domnul Manţog şi cu PD-L mergând pe formula care acolo există oricum în Consiliul Judeţean”, a declarat public Antonescu.
Şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, abia acum poate răsufla uşurat, majoritatea în acest for rămânând aceiaşi. Consilierii liberali dar şi cei ai PD-L, conduşi de Manţog, au continuat să facă înţelegeri şi alianţe politice pentru schimbarea majorităţii în Consiliul Judeţean Gorj. Lovitura trebuia dată chiar la şedinţa de Consiliu Judeţean din această săptămână, în care ar urma să se voteze bugetul. Această ipoteză a fost recunoscută de altfel de liderii de al PNL şi PD-L. Chiar şi Ion Fugaru, preşedintele PRM Gorj ameninţa că va colabora cu noua Alianţă DA pentru schimbarea majorităţii, chiar dacă el nu a primit vreo astfel de aprobare de la nivel central.
Măsura ,,Morega”, aplicată şi altor organizaţii liberale
Crin Antonescu a menţionat, la sfârşitul săptămânii trecute, că la Congresul PNL ar putea fi luate hotărâri de acest gen, împotriva unor alianţe locale cu PD-L, şi pentru alte organizaţii liberale din ţară, deoarece ar trebui subliniată conduita unitară a partidului.
,,În momentul în care ne mai desparte doar o lună de Congresul partidului care va face nişte opţiuni strategice sigur că acolo fie în mod expres, fie se vor putea deduce astfel de hotărâri care vor fi valabile pentru o conduită unitară a partidului. Cred că sunt uşor de întrevăzut, suntem un partid care (…) avem în acest moment principala menire de a ţine piept partidului stat. Când te împotriveşti unui partid care devine partid stat evident că nu eşti complicele sau colaboratorul lui sub nicio formă”, a conchis Antonescu.
crin-antonescuCongresul PNL, în martie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă seară, după şedinţa de la Braşov, că liberalii se vor reuni în Congres extraordinar în 5-6-7 martie, propunerea sa fiind votată cu 85 de voturi “pentru”, patru “împotrivă” şi 26 de abţineri. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu este preocupat, spre deosebire de alţi liberali, de funcţii, evitând să anunţe o candidatură şi menţionând că preferă un Congres dedicat dezbaterii proiectelor PNL unuia destinat alegerii unei noi conduceri.
orbanOrban, contra alianţelor cu PD-L
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, le-a cerut, la sfârşitul săptămânii trecute aleşilor locali ai partidului să uite alianţele locale cu PD-L, menţionând că liberalii trebuie să găsească soluţii cu PSD şi UDMR, partide cu care au înţelegeri în aproximativ 27 de judeţe. ,,În ceea ce priveşte consiliile judeţene, trebuie să încercăm să găsim soluţii de înţelegere cu PSD şi cu UDMR, uitaţi PD, vă mai spun încă o dată. Avem o singură înţelegere în toate judeţele cu PD la nivelul CJ, care de multe ori e folosită împotriva PNL, anume în Caraş-Severin. În rest, încercaţi să negociaţi, să vă implicaţi în soluţii”, a susţinut Ludovic Orban.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here