Morega o concurează pe Udrea

344
Liberalul Dan Ilie Morega propune susţinerea cu 20.000 de euro din partea statului a tinerilor sub 40 de ani care vor să îşi construiască o locuinţă în mediul rural. Iniţiativa legislativă la care este cosemnatar şi deputatul PNL de Gorj alături de un alt parlamentar liberal, Emilian Valentin Frâncu aşteaptă aprobarea plenului Camerei Deputaţilor.

Condiţii mai flexibile propuse de penelişti
Nu mai puţin de 20.000 de euro ar trebui să fie acordaţi pentru fiecare casă în parte, sub condiţia ca aceasta să nu fie vândută sau închiriată pe o perioadă de 25 de ani de zile. Acesta este pe scurt, conţinutul propunerii legislative. „Pentru revitalizarea satelor considerăm că este esenţial să fie soluţionată problema locuinţei pentru specialiştii din agricultură, învăţământ sănătate, administraţie publică şi culte care au domiciliul în alte localităţi fiind navetişti şi vor să se stabilească în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea”, menţionau cei doi iniţiatori în expunerea de motive. Propunerile celor doi parlamentari se doresc a fi modificări aduse Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală. Pe lângă majorarea subvenţiei şi a vârstei de acordare, Morega mai propune introducerea unei noi categorii de beneficiari ai programului şi anume specialiştii-navetişti care doresc să-şi stabilească domiciliul în localităţile în care lucrează. Însă, Morega crede că beneficiarii unor astfel de subvenţii din partea statului nu ar trebui să înstrăineze sau să vândă locuinţele pe o perioadă de 25 de ani de zile.
Boc o ţine pe-a lui
Dacă propunerea legislativă a fost aprobată de Senat obţinând şi avizul favorabil al Comisiei de Buget Finanţe, la Guvern aceasta a fost respinsă. Răspunsul trimis Senatului din partea Executivului a fost de nesusţinere a propunerii legislative. Primul ministru Emil Boc nu a fost de acord cu niciunul din criteriile de acordare a celor 20.000 de euro. Suma propusă de cei doi parlamentari este mai mare cu 5.000 de euro faţă de cât este prevăzut în „Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală”, cu modificările ulterioare. Plusarea sumei ar presupune „ un efort bugetar suplimentar, accentuat de situaţia economică existentă”. Cu alte cuvinte, statul nu este în stare să ofere sprijin familiilor tinere decât prin credite ipotecare pe sume derizorii.
Nici mărirea categoriei de vârstă de la 35 la 40 de ani nu a fost aprobată de Guvernul Boc. Motivul refuzului: „ această măsură ar conduce pe de o parte la mărirea numărului de beneficiari, şi, implicit la majorarea cheltuielilor bugetare, măsură nesustenabilă în contextul crizei economice actuale”. În finalul punctului de vedere formulat de cabinetul primului- ministru, se cere celor doi iniţiatori să precizeze sursele de finanţare a sumelor propuse.
Cu aprobarea Senatului şi cu refuzul de susţinere din partea Executivului, iniţiativa legislativă liberală mai are o şansă pentru a deveni literă de lege. Votarea acesteia în Camera Deputaţilor, propunerea aflându-se pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare actuale.
Oana Paloş
Deputatul promite că o aduce în Gorj pe “blonda de la Cotroceni”
Dan Ilie Morega declară că două drumuri din judeţ ar putea fi dezvoltate în următorii ani în cazul în care autorităţile ar aloca fondurile necesare realizării acestora, el afirmând că a purtat deja discuţii pe această temă cu ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea. Deputatul liberal spune că săptămâna trecută a fost oaspete în biroul fostei blonde de la Cotroceni preţ de aproape o oră, timp în care a discutat cu Udrea despre posibilitatea realizării a două noi drumuri, menite să ajute atât la dezvoltarea turismului cultural, cât şi a celui ecologic. Proiectele luate în discuţie ar trebui să unească Târgu Jiul de Straja direct prin Schela şi Poiana lui Mihai, dar şi Apa Neagră de Izvoarele Cernei, unde se lucrează la celebrul “drum al lui Băsescu”, drum ce porneşte din Valea Jiului şi trece pe la Cheile Buţii. Morega afirmă că a cerut sprijin şi de la Prefectură pentru ca demersurile sale să nu fie zadarnice. “Ar munci sute de oameni la aceste proiecte dacă am reuşi să le urnim din loc şi să le demarăm. Nu mai vorbesc despre dezvoltarea turismului, mai ales că, din câte o arată analizele, la Schela avem cel mai nepoluat aer din zonă. Am discutat cu doamna ministru aproape o oră şi mi-a făcut o impresie deosebit de bună, e un om care stăpâneşte domeniile pe care le conduce, asta o pot spune cu certitudine. Mi-a promis că va veni în vizită în această primăvară şi va vedea zona şi eu sper în sprijinul dumneaei ca să dezvoltăm turismul şi infrastructura pentru că altă şansă nu avem. La fiecare din traseele propuse de mine ar mai fi de lucru circa 20 km pe drumuri forestiere, deci noile şosele s-ar putea face foarte repede. Deocamdată am promisiunea că vor fi făcute studii de prefezabilitate, ăe care Ministerul Dezvoltării le va plăti”, spune Morega.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here