Morega: “Managerul CEO face stânga-mprejur privind dezastrul din CEO”

479

Profesorul de management, Dan Morega, critică aspru felul în care s-a condus CEO aproape de la înfiinţare până în prezent. Morega consideră că managementul s-a făcut după ureche, neluându-se în calcul propunerile, părerile unor specialişti din interior şi a altora din afara CEO, de bună credinţă.

“Ciurel nu recunoaşte nici acum că managementul său defectuos a aruncat mineritul şi energia din Gorj în fundul prăpastiei. Se ştie foarte bine că CEO, când a fost preluat de către Ciurel, împreună cu gaşca, a avut profit de peste 1200 de miliarde de lei vechi, comparativ cu preliminatul pe 2014 de care, acelaşi Ciurel, spune că în anul respectiv va fi o pierdere de peste 1200 de miliarde de lei vechi. În atare condiţii, PVC-ul, discutat de fapt cu sindicatele, acelaşi Ciurel a prevăzut reducerea veniturilor salariale cu 40% a minerilor şi energeticienilor dar o creştere cu 24% a veniturilor salariale a celor din conducere”, spune, vehement, Morega. “Mai mult decât atât, după ce a condus aşa cum a vrut şi a făcut cu fostul director RUA, disponibilizări după ureche, batjocorind structura solidă a mineritului şi a energiei, inclusiv pe salariaţii acestei companii, eliminând profesioniştii de marcă şi din minerit şi din energie, acum, când de fapt este prea târziu, a ajuns la concluzia că este necesară o consultare publică pe problemele grave care sunt în minerit şi energie, spunând, vezi Doamne, că FMI cere restructurarea şi respectiv concedierea a circa 6000 de mineri şi energeticieni, gândindu-se deja la câteva soluţii. Respectiv, fie să închidă un grup de la Turceni şi Cariera Peşteana, fie să închidă grupurile de la Termo Işalniţa şi carierele de cărbune aferente”, a completat profesorul de management, cu doctorat în domeniu. Acesta consideră însă că problemele sunt discutabile, existând o primă soluţie de divizare a CEO în structurile anterioare, care au fost profitabile, cele de la Turceni-Rovinari-Işalniţa cu cariere aferente, ca cele rămase să fie organizate într-o companie naţională a lignitului Târgu-Jiu, care să se ocupe de vânzarea cărbunelui spre CET-urile din ţară, şi la alţi beneficiari, interni sau externi.

Demiterea, o altă soluţie
“Este posibil să rămână însă în această configuraţie, dar şi într-un caz şi în altul, trebuiau rezolvate, până acum, două probleme. Ambele sunt de natură obiectivă, unul să realizeze o nouă lege a energiei electrice, în care energia de pe cărbune să nu fie marginalizată de Transelectrica, care este tot în subordinea actualului Guvern, şi de ANRE, care este în subordinea Parlamentului, adică tot rezolvabilă de către actualul executiv. Eventual puteau să realizeze un mixt de energie, arondând la actualul CEO, sau structurii care se divide, o parte din hidrocentrale care aparţin Hidroelectrica. Cred că numai divizarea CEO nu rezolvă problema stabilităţii structurilor energetice existente sau viitoare, producătoare de energie pe cărbune. A doua mare problemă este demiterea acestei conduceri şi numirea în toate structurile, Directorat, manager, Consiliu de Supraveghere, de profesionişti, cu experienţă, care, prin faptele lor au demonstrat acest lucru şi care sunt legaţi de oamenii care lucrează în minerit şi energie şi nu sunt indiferenţi faţă de aceştia”, transmite Morega.
Aceştia îi întreabă, în acest context, pe Ciurel şi pe Ion Călinoiu, care au fost împreună în Polonia, “şi s-au lăudat că au văzut lucruri extrem de benefice”, “de ce nu au mers cu propuneri legislative la primul ministru, de ce nu au verificat să vadă modul cum au funcţionat termocentralele din Germania sau alte state europene iar lucrurile astfel văzute să le aplice la noi”.

“Nu” pentru desfiinţare
Legat însă de soluţia desfiinţării unor cariere, Morega spune nu nu, categoric. “Eu consider că nu trebuie nicio carieră desfiinţată, în orice structură organizatorică se va transforma CEO, dar este cert, că minele arondate pe lângă termocentrale, nu trebuie desfiinţate. Ele trebuie să se regăsească într-o entitate, cu personalitate juridică, sprijinită de Ministerul Energiei, de Guvern, să vândă cărbune în plan intern şi extern, acolo unde este nevoie”, a mai subliniat Morega.
Legat de protestul de joi, profesorul este de acord cu revendicările minerilor şi energeticienilor dar şi cu schimbarea de optică legată de nemulţumirile salariaţilor CEO, simţită la Călinoiu. “Este bine, totuşi, că în al 24-lea ceas, Călinoiu nu mai spune că sunt suficienţi 1000 de lei salariu pentru mineri şi energeticieni, şi văzând că gluma se îngroaşă iar oamenii nemulţumiţi vor protesta, de ordinul miilor, şi-a schimbat poziţia publică şi a declarat că oamenii au dreptate. Chiar să se lepede, peste noapte, de Ciurel, eu nu cred. Dar, vom trăi şi vom vedea.. Oricum revendicările protestatarilor, în marea lor majoritate sunt unele corecte, Institutul noastru le susţine pentru că, de fapt, declinul CEO nu înseamnă decât declinul veniturilor gorjenilor iar mii de oameni disponibilizaţi înseamnă zeci de mii de persoane care nu vor avea cele necesare traiului de zi cu zi, fără să mai amintim de reducerea numărului de salariaţi din IMM-uri şi chiar unele desfiinţându-se. Şi aşa acestea sunt în declin în ultimii doi ani de zile. Oricum nu am nici un optimism privind menţinerea actualului număr de salariaţi sau măcar a veniturilor din 2014”, a conchis şeful Institutului de Analiză, Investigaţii Publice şi Politice.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here