Morega, la cuţite cu afaceriştii Izvoranu şi Sarcină

313

Deputatul independent Dan Ilie Morega s-a adresat, recent, cu o nouă interpelare Guvernului României, premierului Victor Ponta şi Ministerului Economiei, mai precis, ministrului Daniel Chiţoiu, prin care solicită verificarea modului în care s-au clădit cele două ,,imperii economice de carton” ale afaceriştilor Constantin Izvoranu, patronul Alpha Construct Sistem de la Drobeta Turnu Severin, şi ale lui Nicolae Sarcină, patronul de la SC Tepesud SA şi SC Succes Nic Com SRL. Morega cere o verificare a acestor firme, cel puţin pe ultimii doi ani, deoarece în opinia sa, acestea ,,au căpuşit companiile de stat din minerit şi energie din judeţul Gorj”.

Morega nu mai tolerează afacerile de mii de miliarde făcute de doar câteva firme, în domeniile minerit şi energie din judeţ. Deputatul a luat astfel poziţie şi a reclamat la Guvern şi la Ministerul Economiei felul în care firmele în cauză şi-au clădit imperii economice pe cârma mineritului şi a energiei din Gorj. Acesta îl dă ca prim exemplu pe Constantin Izvoranu, care conduce SC Alpha Construct Sistem SA din Severin , care ,,din transportator de persoane, transport de masă minieră, buldoexcavatoare şi alte utilaje folosite în minerit, activităţi de diverse construcţii industriale şi civile pentru minerit şi energie, de curând, a ajuns, culmea tupeului, în detrimentul unor întreprinderi cu vastă experienţă, să retehnologizeze grupuri energetice” cum o face la Turceni. ,,Această firmă, pe acelaşi obiect de activitate, îşi împarte prada cu SC Tpsud SA sau cu SC Succes Nic Com SRL, patron Sarcină Nicolae, care pe lângă activitatea confratelui lui, Costi Izvoranu, are şi activităţi de pază”, completează Morega în interpelarea sa.

Utilaje care lucrează la jumătate dar sunt plătite 100%
Morega solicită astfel autorităţilor în cauză verificarea, cel puţin pe ultimii 2 ani, privind legalitatea obţinerii de contracte a acestor firme, “care se ridică la sute de milioane de euro anual şi care au contracte în domeniile enumerate, inclusiv contracte cadru pe 4 şi 8 ani”. “Totodată, vă rog să reţineţi şi să fie efectuate verificări, de ce sutele de utilaje ale celor două firme, lucrează efectiv 40-60% şi sunt achitate sume pentru timp efectuat 100%, încasând ilegal de la companiile de stat, de-a lungul timpului, milioane de euro care i-a consolidat şi au sărăcit satul şi judeţul Gorj(înlăturând IMM-urile)”, completează Morega, subliniind că IMM-urile sunt motorul economiei, care conduc la crearea de noi locuri de muncă aducând venituri importante statului. “Aştept răspunsul dumneavoastră la întrebarea: Cine favorizează şi nu stopează construcţia unor imperii(întreprinderi mari) care au luat naştere prin căpuşarea companiilor de stat(cazul SC Alpha Construct Sistem SA din Severin şi SC Succes Nic Com SRL), creând monopoluri de piaţă, defavorizând şi chiar distrugând IMM-urile din Gorj”, se întreabă deputatul. Acesta menţionează că în locul celor 200 de utilaje a celor două imperii menţionate ar fi putut licita 40-50 de IMM-uri care aveau 3-5 utilaje şi care ar fi putut duce la crearea de noi locuri de muncă în Gorj şi să dezvolte judeţul. Morega subliniază şi faptul real că peste 70% din sumele încasate din Gorj se duc în afara judeţului şi chiar a ţării.

Cere anchetă şi pentru cărbunele dispărut la Motru
În finalul interpelării, Morega cere, aşa cum deja a anunţat public, aceloraşi autorităţi, să redeschidă dosarul privind dispariţia celor 2,5 milioane de tone de cărbune de la fostul SNLO. “Este inadmisibil să se motiveze(aberant) că imensa cantitate s-a autoaprins şi a luat foc, dar nimeni nu a văzut şi nu a ştiut. În mod sigur această cantitate s-a furat iar sumele au intrat în buzunarele mafiei mineritului şi a energiei”, a conchis Morega.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here