Morega, de partea jandarmilor la protestele din București: ,,Protestatarii au vrut foarte clar să dea jos Guvernul PSD, să pătrundă în Guvern unde să creeze probleme și să instaureze Guvernul lui Iohannis!”

391

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Morega, a comentat pe larg pentru Gorjeanul protestele de săptămâna trecută din Capitală, fostul deputat poziționându-se alături de Jandarmeria Română și criticând intențiile violente de a lua Puterea prin înlocuirea actualului Guvern cu unul iar de partea lui Iohannis, la fel cum a fost cel tehnocrat. Morega a criticat discursul lui Iohannis, dar și PSD-ul care nu și-a respectat promisiunile electorale făcute pentru românii din Diaspora, mulți obligați să rămână peste hotare, deoarece în țară nu ar fi avut locuri de muncă, într-un cuvânt, nu ar fi avut cu ce să-și întrețină familiile.

,,Se știa foarte bine, deja de o lună de zile, că pe 10 august, Diaspora dorește să facă un protest în Piața Victoriei pentru a-și declara nemulțumirile față de Guvernul Dăncilă și PSD. În mare parte, Diaspora avea dreptate, deoarece este inadmisibil ca România, o țară bogată, să aibă peste 4 milioane și jumătate de români plecați peste hotare, pentru că nu aveau locuri de muncă și astfel cu ce să-și întrețină familiile. Nimeni nu poate pune la îndoială că, de fapt, plecarea lor a fost impusă de nevoi, iar PSD-ul, dar și celelalte guvernări nu au oferit o altă alternativă. Mai mult decât atât, PSD-ul, deși prin programul de guvernare avea prins faptul că va susține persoanele plecate în afara granițelor, în Diaspora, să revină în țară, din nefericire, nu și-a mai respectat această promisiune. Din acest motiv, cred că motivele Diasporei de a protesta au fost bine intenționate, dar o serie întreagă de ONG-uri Soroșiste și unele partide de dreapta, gen USR, au intervenit. Unii au postat pe facebook că se vor deda la acțiuni violente pe care urmau să le întreprindă în timpul protestelor. Era normal în asemenea condiții ca statul să se pregătească corespunzător pentru a opri aceste intenții”, a declarat Morega.
,,Cred că cei care au dirijat jandarmii au procedat în mod corect, deoarece au fost mai multe grupuri violente la protest, iar cei care spun că trebuiau extrași violenții chiar spun că nu aveau cum să facă asta, deoarece respectivii erau în mișcare în masa de oameni care protestau.
În asemenea situație, nu se puteau decât împrăștia manifestanții. Jandarmii și-au cerut scuze pentru cei nevinovați, dar de ce nu și protestații nu i-au scos de mână dintre ei pe cei care se dedaseră la acte de violență. Mai știm că o serie întreagă de indivizi au vorbit de moarte, că doresc sânge și așa mai departe. Cum ar fi trebuit să acționeze jandarmii? Sesizarea Parchetului General împotriva jandarmilor este una incorectă, ilegală și chiar politică”, a completat președintele IAIPP, legat de intervenția forțelor de ordine.

Planul din umbră
În opinia lui Morega, legătura lui Iohannis cu protestatarii a fost una indisolubilă. A explicat și de ce astfel: ,,deoarece președintele a crezut sus și tare că protestatarii vor reuși să dea jos Guvernul, aceștia dorind să intre la Guvern, prin garduri, și să spargă tot. Occidentul ar fi spus că autoritățile ar fi fost incapabile să apere instituțiile statului. Ori eu cred că jandarmii au procedat foarte corect, fiind în defensivă, dar nu puteau să-i lase pe fiecare să facă ce voiau. S-a văzut clar că manifestările au fost extrem de violente, s-a văzut cum a fost bătută jandarmerița de 23 de ani, internată la Spitalul Elias. Faptul că protestatarii au văzut că Jandarmeria își face datoria a doua zi s-a protestat corect. La violență se răspunde doar cu violență”.
Morega a făcut și o analiză corectă a felului cum a fost condusă România în ultimele aproape trei decenii de așa-zisă democrație. ,,În 28 de ani, țara a fost distrusă sistematic de toate guvernele care au devalizat România, a fost guvernată 13 ani de dreapta și 15 de PSD, adică de stânga. Astfel toți sunt vinovați de cum se prezintă acum România”, a spus, dezamăgit, președintele IAIPP, care consideră că, săptămâna trecută, protestatarii ar fi vrut foarte clar să dea jos Guvernul PSD, să pătrundă în Guvern pentru a distruge și a instala apoi al doilea Guvern favorabil Președintelui.
Morega a dat exemplu și distrugerile făcute la Muzeul Antipa, în zona centrală, unde s-a distrus mobilierul stradal.
,,Sper ca Parchetul General să nu dispună măsuri de forță ori incorecte față de Jandarmerie, deoarece în asemenea situație nu face decât să timoreze jandarmii, care nu vor acționa în astfel de momente nedorite”, a specificat fostul parlamentar.

PSD-ul trebuie să își facă o autoanaliză!
În opinia lui Morega, PSD-ul, după aceste proteste, este obligat să își facă o autoanaliză, deoarece partidul ,,este luat ostatic de Liviu Dragnea”. ,,Dragnea face ce vrea din acest partid, ori totdeauna s-a dovedit că PSD-ul are forță internă puternică să-și schimbe șefii când nu mai răspund năzuințelor poporului și partidului. Cred că Dragnea trebuie dat la o parte, dar și schimbat acest Guvern extrem de slab, cel mai slab din ultimii 28 de ani, cu miniștri incompetenți și cu o caricatură de persoană care conduce Guvernul, analfabetă și incompetentă. Toate acestea trebuie analizate de forurile naționale ale PSD, iar Dragnea trebuie dat la o parte. Dacă nu se acționează și nu se dă un nou suflu partidului, PSD-ul poate ajunge ca PNȚCD-ul”, a prorocit Morega.
A.STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here