Morega cere reluarea anchetei în dosarul dispariţiei a 2,5 milioane de tone de cărbune

42

Parlamentarul de Gorj, Dan Ilie Morega, vrea ca dosarul închis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anul trecut, privind dispariţia a 2,5 milioane de tone de cărbune de la carierele SNLO să fie redeschis. Morega se declară nemulţumit de ancheta declanşată în 2009, cu atât mai mult cu cât Garda Financiară a constatat dispariţia cărbunelui şi au estimat prejudiciul la 34 de milioane de euro. Împotriva a zece persoane, salariaţi ai carierelor din Motru s-a început atunci urmărirea penală, ca apoi în 2011 procurorii să închidă dosarul şi să îi scoată pe aceştia de sub urmărire penală.

Vasile Creţan, actual director al Carierei Lupoaia, şi Ion Ghiga, actual director al Carierei Roşiuţa sunt doi dintre cei anchetaţi până în 2009 în dosarul privind acest furt de cărbune, cei doi răsuflând uşuraţi că au scăpat de învinuirile din dosarul care a implicat nişte expertize, ridicări de documente şi numeroase declaraţii. Cei doi, ca şi restul de 8 urmăriţi penali, au scăpat printr-un SUP de dosar, dar acum, se pare că deputatul independent Dan Ilie Morega nu acceptă închiderea dosarului. “Voi cere organelor competente redeschiderea dosarului. Fapta a existat aşa că cineva trebuie tras la răspundere. Atâta cantitate de cărbune nu putea dispărea dintr-o dată. E vorba despre cantitatea extrasă într-un an”, a declarat Morega.
Pentru a da o soluţie în dosar anchetatorii au apelat la două expertize în această cauză, una tehnică, cea care a confirmat faptul că din documente rezultă raportări fictive ale producţiei, şi cea contabilă, care a arătat faptul că aceste raportări nu au influenţat salariile salariaţilor, neexistând, practic, prejudiciul.
Morega nu este însă convins şi în ciuda vacanţei parlamentarilor este decis să solicite redeschiderea dosarului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here