Morega: “Bălăşoiu ar trebui să dea socoteală în faţa organelor de cercetare penală pentru statutul şi actul constitutiv al CEO”

123

Prezent luni la deschiderea anului şcolar la CNTV, premierul Victor Ponta a declarat, la solicitarea jurnaliştilor, că va privatiza CEO doar când Complexul Energetic Oltenia va fi profitabil. Reîntors recent din China, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj, Dan Morega, i-a dat dreptate premierului subliniind că situaţia CEO este acum extrem de grea. În acelaşi context, Morega a subliniat că CEO are un act constitutiv şi un statut în care Fondului Proprietatea i s-a dat prea mari puteri. De vină pentru acestea se face, în opinia lui Morega, Constantin Bălăşoiu, fostul director al CEO, care a realizat “caricatura” de documente în cauză.

“CEO vinde pe piaţă la 200-205 lei megawatul, în condiţiile în care preţul de producţie este de 186 de lei. Deci diferenţa o bagă în buzunar, dar în care buzunar? De fapt, diferenţa înseamnă pierdere financiară. Chiar dacă lucrează şi vinde multă energie, o vinde cu pierderi. Şi asta doar ca să aibă lichidităţi, de dragul lichidităţilor că altfel… Ar trebui să se ia măsuri urgente”, susţine Morega care spune că atât CEO cât şi Guvernul trebuie să ia măsuri deopotrivă pentru ca structura să fie cu adevărat profitabilă. Morega a atras atenţia şi în legătură cu excesul de putere primit de Fondul Proprietatea. “Realizarea statutului şi actului constitutiv al CEO-ului ca Fondul Proprietatea cu 20% să aibă drept de veto la majoritatea hotărârilor care se iau în AGA sau în Consiliul de Supraveghere şi chiar de conducerea executivă, de managerul general, este o chestiune extraordinar de gravă. Este o subminare a economiei naţionale”, a mai completat Morega, care crede că Fondul Proprietatea are puteri prea mari într-o companie de stat, puteri contrare legii. “Fondul Proprietatea joacă jocul cel mai nenorocit. Fondul nu doreşte realizarea unui mix cu Hidroelectrica..”, a completat şeful IAIPP Gorj. Acesta dă vina pe Constantin Bălăşoiu, fostul director al CEO, pe care îl vede vinovat de acest statut şi de actul constitutiv dar şi ministrul aflat atunci la cârma Ministerului Economiei, care au adoptat aceste documente contrar legilor organice privind atribuţiile şi competenţele acţionarului majoritar.
Nu este însă prima dată când Dan Morega a pus degetul pe rana CEO, spunând adevăruri fără echivoc şi fără teama că cele spuse nu sunt corecte.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here