Morega: „Acţiunea de control, legată de Transalpina are iz politic”

500

Fostul preşedinte al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a criticat, ieri, acţiunea Corpului de Control al premierului legată de Transalpina. Morega consideră că demersul în cauză ar avea iz politic, asta deoarece fostul liberal îşi aminteşte că Victor Ponta ar fi lăudat, cu ani în urmă, investiţia de pe Transalpina ca acum să încerce să-i îngroape cu ea pe foştii miniştri, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian, ameninţându-i pe liberali cu transmiterea raportului de control la DNA. Ex-preşedintele liberal reaminteşte, de asemenea, de nenumăratele drumuri făcute de el la Bucureşti pentru demararea acestei investiţii, un rol important în începerea lucrărilor avându-l, după Morega, şi actualul primar de Novaci, Dumitru Leuştean, pe atunci director la Secţia de Drumuri Naţionale Gorj.

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Gorjului a ajuns subiect de dispută politică atât la nivel central, cât şi judeţean, după ce Corpul de Control al premierului a depistat, acum, existenţa unor nereguli la finanţarea investiţiei de pe Transalpina. Potrivit raportului, contractul de reabilitare a drumului naţional 67C Bengeşti-Sebeş, cunoscut sub denumirea de Transalpina, pe care CNADNR l-a încheiat cu firma omului de afaceri Nelu Iordache în 2008, ar fi păgubit bugetul general consolidat al statului cu 388,7 milioane de lei (91 de milioane euro).
În acelaşi document se arată că paguba rezultă din faptul că acest contract a fost finanţat în sistem de credit-furnizor, suma de 91 de milioane euro reprezentând costuri suplimentare de finanţare rezultate din rambursarea ulterioară a creditului-furnizor.

Lezat de raport
Prezentarea raportului a creat, cum era de aşteptat, deja discuţii aprinse la nivel politic naţional, dar nu a rămas fără ecou la nivel de Gorj, asta mai ales că şi aici sunt persoane care s-au implicat în demararea acestei investiţii necesare pentru judeţul nostru. Unul dintre cei care se vede lezat de constatările raportului este fostul preşedinte al PNL Gorj, Dan Morega, care a declarat următoarele: “Consider că acţiunea Corpului de Control al primului ministru este una dirijată politic. Se doreşte astfel începerea unei lupte, şi pe această cale, împotriva lui Ludovic Orban, prim-preşedinte al PNL, un politician destul de vocal şi împotriva PNL. Această verificare este însă un afront care mă deranjează enorm, asta deoarece ştiu câte drumuri am făcut la Bucureşti, în calitate de preşedinte al PNL Gorj, pentru Transalpina. Şi nu sunt singurul deranjat, asta deoarece ştiu ce aport a avut aici şi primarul Leuştean de la Novaci, care a fost cu mine”.

transalpinaNu crede că există vreun prejudiciu
Morega crede astfel că prejudiciul legat de Transalpina nu are cum să existe, atâta timp cât cei doi foşti miniştri şi-au asumat răspunderea. “Sunt ferm convins că şi un ministru şi celălalt nu şi-ar fi permis să semneze o hotărâre de Guvern fără ca aceasta să nu fi trecut prin colegiul de conducere ministerial, şi fără o analiză profundă şi pertinentă pentru acest drum. Din câte ştim, proiectul a avut studii de fezabilitate, de prefezabilitate şi întreaga documentaţie tehnico-economică şi a respectat procedurile de rigoare legale. Faptul că firma în cauză, a lui Nelu Iordache, nu şi-a onorat obligaţiile contractuale ar fi trebuit ca însăşi guvernarea PSD şi PDL din 2009 să fi constatat acest lucru. Pare astfel că premierului îi este însă mai uşor să găsească vinovaţi pentru nerealizarea integrală a acestui drum, fost al romanilor, care leagă Muntenia şi Oltenia cu Ardealul, un drum de o importanţă turistică deosebită, decât să continue acest drum şi să-l facă circulabil pe toată perioada anului”, mai completează Morega.

Corpul de Control al premierului a anunţat că va trimite raportul despre Transalpina către Direcţia Naţională Anticorupţie. Reabilitarea Transalpina se află în blocaj de mai bine de doi ani, în contextul în care CNADNR nu a putut rezilia contractul încheiat cu Romstrade, constructor aflat în prezent în insolvenţă, deşi lucrările au fost întrerupte de mai bine de doi ani. Abia recent CNADNR a preluat provizoriu amplasamentul Transalpina de la Romstrade, anunţând că “întreprinde demersuri” pentru a putea rezilia contractul cu constructorul controlat de Nelu Iordache, aflat în prezent în arest la domiciliu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here