Morega: “2019, un an dificil din punct de vedere economic care va crea dezbinări la nivelul societății!”

214

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice(IAIPP), Dan Morega, a prezentat, ieri, în prima conferință de presă a IAIPP pe acest an, problemele cu care se va confrunta țara și județul în 2019, următoarele luni fiind deosebit de grele, ca urmare a măsurilor luate, la final de an 2018, de actualul Guvern. Morega a precizat că actualii lideri politici se joacă cu țara, nu au reușit să aibă un buget la început de an, asta după decenii de la Revoluție, aruncând vina pe Dragnea și pe Vîlcov pentru harababura care va afecta, în perioada următoare, numeroase instituții de stat din Gorj și nu numai. Șeful IAIPP a criticat și actuala conducere a CJ Gorj, mai exact pe șeful județului, pentru starea Intreprinderii de Drumuri și Poduri(IDP), societate aflată în reorganizare judiciară, dar, care va ajunge, potrivit lui Morega, în faliment. Președintele le-a vorbit ziariștilor și de problemele CE Oltenia, despre solicitările irealizabile ale minerilor și energeticienilor vizavi de creșterile salariale și voucherele de vacanță pentru acest an, dar și despre politica locală.

“Sunt probleme deosebit de grave, fapt care mi-au impus să organizez o conferință de presă a IAIPP, asta urmare a măsurilor adoptate de Guvern, la finalul anului, care nu duc decât la distrugerea economiei și, în special, a capitalului autohton, atât a IMM-urilor, cât și a societăților cu capital de stat. Acestea duc, în al doilea rând, la prăbușirea nivelului de trai și, în mod special, la creșterea nivelului de sărăcie, care va ajunge destul de ridicat’’, a spus, ieri, Morega în conferința de presă. Acesta i-a criticat apoi dur pe “hoțomanii experți în hoție”, Dragnea și Vîlcov subliniind greșelile celor doi, preluate chiar la nivel județean. Morega s-a referit la situația IDP Gorj, societate care va fi ,,lichidată” a spus șeful IAIPP, învinuindu-i atât pe Călinoiu, cât și pe Cosmin Popescu de distrugerea societății în care nu s-a investit nimic.

Fără creștere economică pe investiții!
Potrivit lui Morega, creșterea economică va fi extrem de redusă anul acesta, deoarece investiții nu se vor realiza așa cum s-a promis. “2019 va fi un an dificil din punct de vedere economic care va crea dezbinări la nivelul societății”, a mai spus Morega, criticând numirea de la vârful ANAF, dar și faptul că țara nu are buget național la început de an. “Vă spun ca și profesionist, dacă un ministru de Finanțe mai merge să pui un om politic în funcție, dar la ANAF nu merge, iar Dragnea a numit în funcție această contabilă de la Cârcea. Vâlcov a mai numit, de altfel, o iubită, consilier personal, fostă Miss România cu ani în urmă, asta la Comisia de Prognoză”, a criticat, miercuri, Morega numeroșii neprofesioniști ajunși, politic, în poziții cheie la nivel național. Morega a criticat și constituirea Fondului Suveran de Investiții, care trebuia realizat pe excedent bugetar, nu pe deficit cum are țara noastră, lucru gândit de politruci, dar care va afecta societățile cu capital de stat, gen CEO. “Suntem singura țară din lume unde salariații de la stat au lefuri mai mari decât în privat”, a completat șeful IAIPP, criticând salariile aberant de mari ale bugetarilor în comparație cu angajații de la privat. Morega a spus că, de fapt, din 10 tineri 6 aleg să meargă peste hotare, în ultimii ani plecând în străinătate un milion.

Fabricile de cabluri, muncă grea, salarii mici! Promisiuni neonorate de “Pinochio” de Gorj
Șeful IAIPP i-a criticat și pe parlamentarii județului, asta deoarece, în opinia acestuia, parlamentarii PSD, cinci la număr, ar fi putut să-și facă cabinete parlamentare în cel puțin 4 puncte din Gorj, în care să se ofere consultanță cetățenilor pe fonduri europene. Astfel s-ar fi creat locuri de muncă și noi IMM-uri în județ, este de părere fostul parlamentar. Morega a criticat, iar, conducerea județului pentru că nu se implică în crearea de locuri de muncă, deoarece în cele două fabrici de cablaje salariile sunt mici, personalul se schimbă periodic, asta din cauză că și activitatea este grea, iar numărul de angajați la nivel județean nu prea a crescut. “Infrastructura este proastă, turismul este slab, iar țara ne știe doar pentru că la Scoarța, elevii au încă toaleta în fundul cuții”, a mai atras atenția Morega, vorbind și de starea precară a caselor memoriale din județ. “De ce domnilor Cosmin Popescu și Nichifor ați promis că veți face și nu faceți? Domnule Popescu ai promis că vei face drumul până la Valea Mare, DJ 671, Apa Neagră-Valea Mare pentru că în 2021 se împlinesc 200 de ani de la revoluția din 1821, mi-ai promis că veți reface căminul cultural, că veți repara capital monumentul de la Padeș reabilitat doar din banii lui Morega în 1996”, a întrebat, retoric, Morega, criticând și investiția făcută, de mântuială, la ultimul obiectiv, asta de către fostul președinte al CJ, Ion Călinoiu. “Ei îl lasă însă pe primarul mămăligă, Serafim Antonie, de la Padeș, ce este condus de hoțomanul Niculescu, să distrugă localitatea”, a completat, cu amărăciune, șeful IAIPP. Morega a subliniat că CEO are, din păcate, nevoie de 20,5 milioane de euro doar pentru certificatele de CO2, dar și că salariile cerute acum de angajații companiei nu vor fi majorate.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here