Dan Morega, profesor în management, participant la două summit-uri în China, a apreciat, ieri, vizita pe care a întreprins-o premierul Victor Ponta în această ţară. Morega a catalogat vizita ca fiind una benefică pentru România şi, în special, pentru Gorj. Fostul deputat a considerat demersul ca fiind unul cu maximă miză economică, China fiind o mare putere economică a lumii.
“Vizita lui Victor Ponta sper să fie una benefică pentru România, inclusiv pentru Gorj”, a declarat, ieri, şeful Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice, considerând că sunt extrem de utile aceste vizite dacă premierul şi-a luat în echipă oameni care să fie cu adevărat şi români şi patrioţi, conştienţi că trebuie să aducă investitori în ţară. “Înclin să cred că această vizită în China este una extrem de importantă pe care nu a făcut-o niciunul din Guvernele PDL-ului”, a completat fostul deputat, considerând că, cu adevărat, China este o destinaţie de afaceri, ţara fiind una puternică economic. “Dacă cu adevărat au plecat să caute investitori, aceştia se găsesc, cu siguranţă, în China”, a subliniat Morega.
China şi produsele de calitate
“Vizita efectuată în ţări din Asia şi în China reprezintă, din punctul meu de vedere, singura şansă de a dezvolta relaţiile economice cu ţările care sunt exportatoare de gaze şi petrol. Cu marea Chină România a mai avut relaţii tradiţionale şi să nu uităm că ţara noastră a jucat un rol activ în plan extern în legăturile Chinei cu Rusia înainte de 1990 iar relaţiile economice erau unele preferenţiale pentru ţara noastră. Cred că mulţi îşi aduc aminte de calitatea produselor care veneau atunci din China, începând de la articole de bumbac, mătăsuri, lenjerii, produse care acum se mai livrează numai în ţări occidentale în timp ce în România ajung produse pe care de fapt le găseşti peste tot în Africa, graţie puterii scăzute de cumpărare şi a relaţiilor care nu s-au păstrat cu această ţară”, a reamintit fostul parlamentar.
Acesta a subliniat că, în opinia sa, România nu trebuie să rămână cantonată economic lângă UE şi americani care au demonstrat că, în ultimii 20 de ani, alături de guvernele incompetente şi corupte, nu au avut niciun fel de strategii de dezvoltare economică a României în plan extern şi intern, ba mai mult au distrus ramurile dominante ale economiei româneşti şi vânzând pe nimic bogăţiile naturale are României.
Autostrăzi suspendate în China, 40 de km de autostradă în România
“Românii au devenit slugi în ţara lor… Să dea D-zeu să fie în aşa fel încât Guvernul Ponta să fi făcut o analiză lucidă cu oameni integri, buni specialişti şi buni români şi să-şi fi dat seama că, continuarea politicii din ultimii 20 de ani nu va face decât să ne arunce definitiv în groapa cu lei. Singura noastră ieşire, în parteneriatele sau relaţiile economice externe, este către ţările din Asia între care China, Turcia şi alte state, mari depozitare de venituri bugetare au balanţele comerciale active, fiind interesaţi nu numai de ce a declarat Ponta de Cernavodă, de centrala nuclear atomică, ci şi de agricultură, infrastructură. Să nu uităm că marea Chină a destituit un premier că în loc 10.000 de km de autostradă nu a făcut decât 9000 iar amărâta de Românie nu a realizat nici jumătatea lui o mie de autostrăzi”, a mai specificat Morega aducând în discuţie “afacerea Bechtel”, americanilor achitându-li-se 3 miliarde de euro pentru 40 de km de autostradă şi alte despăgubiri, bani cu care firme din China ar fi putut face “opere de artă” în infrastructura română. “Cu 2 miliarde de euro noi puteam face mult mai mult cu firmele chineze care fac autostrăzi gigant. Vorbesc de autostrăzi pe care eu când le-am văzut am rămas uimit”, a completat şeful IAIP care îndeamnă ţara spre relaţii cu alte state şi regimuri politice din afara Europei şi din America.
O privire spre sistemul hidroenergetic
Morega a vorbit şi despre experienţa chineză în sistemul hidroenergetic, în timp ce fostul şi actualul ISPH, din ţara noastră, are studii de cercetare şi proiectare pentru întreg bazinul hidrografic al României. “Dacă sistemul ISPH-ului ar fi pus în aplicare, în cel mult 6-7 ani de zile, România ar fi de nerecunoscut din punct de vedere al dezvoltării economice. Şi iată explicaţia: aceste proiecte vizează construcţia de noi hidrocentrale, pe toate reţelele montane şi submontane. Odată cu construcţia hidrocentralelor se fac şi lacuri de acumulare. Se poate face irigarea celor 6-7 milioane de hectare de teren arabil. Iar acele drumuri care se fac pentru reţeaua hidroenergetică pot deveni cele mai bune drumuri care pot lega întreaga reţea turistică frumoasă a României”, a conchis Morega care susţine că a văzut adevărata putere economică a Chinei, la ea acasă.
Anamaria Stoica