Morega: “Situaţia la CEO va fi şi mai grea. Fondurile europene sunt o soluţie pentru mineri şi energeticieni”

117

Fostul parlamentar, Dan Morega, caută soluţii pentru a preîntâmpina o situaţie grea care va afecta Gorjul, dacă Complexul Energetic Oltenia(CEO) nu va putea vinde energie la capacitate. De altfel Morega susţine, că după calculele sale, şomajul în Gorj sare de pragul de 50%, lucru care ar trebui să îngrijoreze oficialii CEO şi chiar pe Marin Condescu, toţi cei implicaţi putând să apeleze la fonduri europene. De altfel, temerile lui Morega sunt reale, toate previziunile economice făcute în legătură cu CEO, dovedindu-se mai mult decât reale. În acelaşi timp, Morega îi cere şi Premierului Ponta să se implice mai mult şi să ajute Gorjul, deoarece acum are mai multă înţelegere de la oficialii europeni.

Dan Morega, fost deputat până în decembrie 2012, mai trage un semnal de alarmă legat de viitorul sumbru al locurilor de muncă la CEO, urmare a vânzării reduse de energie. Asta după ce a subliniat că, urmare a interpelărilor sale făcute în Parlament, a reuşit să mai stopeze din cheltuielile aiuristice făcute de societăţile miniere şi energetice din Gorj. “Eu când am făcut prognoza la nivelul CEO am plecat de la o analiză extrem de profundă. Am luat în calcul şi că, urmare a interpelărilor mele, făcute pe vremea când eram parlamentar, premierul Ponta a economisit sute de milioane de euro, făcând o serie de dosare îndreptate spre organele de anchetă. Aşa se explică faptul că acum, CEO, cu 40% energie electrică livrată în sistem, are profit de 100 de milioane de lei, pe patru luni. Deci, iată că, o parte din scurgerile masive s-au tăiat. Dar scurgeri mai sunt care nu vor duce în altă parte decât la concedieri colective”, a declarat Morega.
“Faptul că CEO şi-a luat un angajament, s-a făcut şi contractul colectiv cu sindicatele, că nu va face disponibilizări anul acesta, eu ştiu că îl va respecta. Dar, vă întreb eu, dacă tot oamenii din CEO muncesc patru din 5 zile pe săptămână, asta nu înseamnă 30-40% reducere de personal. Adică, în loc să spunem că disponibilizăm, nu facem asta, dar trimitem totuşi muncitorii în fără plată. Este tot aia cu trimiterea acasă a 5000 de mineri”, a completat fostul parlamentar.

Colectiv de consultanţă Ciurel-Condescu
Morega arată astfel că ar trebui să se treacă chiar şi peste împunsăturile politice, dacă se vrea binele minerilor şi energeticienilor, fostul parlamentar văzându-i la masa discuţiilor şi pe Ciurel şi Condescu. “Explic, din nou, că, cu toate insistenţele lui Ciurel, Călinoiu şi Cârciumaru, CEO nu livrează la capacitate de 2200, ei livrează la 40-50%, maxim 60% în zilele bune. Eu mă adresez, cu durere în suflet minerilor şi energeticienilor, să găsească alte posibilităţi. Ceva pe fonduri europene. Ar fi bine ca Ciurel şi chiar Condescu să facă un colectiv de consultanţă pe asemenea proiecte, cu specialişti de marcă, sunt tineri la primării la CJ Gorj, care împreună cu sindicatele ar putea face o asociere. Să facă proiecte care să absoarbă forţa de muncă, pe ce se poate aici în Gorj. Să facă IMM-uri, că sunt baza economiei. Nu imperiile sunt baza ci aceste IMM-uri”, dă idei Morega care, reaminteşte, că prognozările sale au fost reale. “Am avut perfectă dreptate în ce am avertizat legat de CEO. Oricum eu ce spun, spun după ce fac o analiză concretă”, a declarat Morega.

Ponta să facă diligenţe la Merkel
Profesor universitar şi doctor în management, Dan Morega, avertizează şi în legătură cu sărăcirea gorjenilor, odată cu liberalizarea gazelor. “Dezastrul care va fi, va fi cu liberalizarea gazelor şi a energiei electrice din iarnă. Unde o să vedeţi mii de persoane debranşate de la gaze. Pensionari care nu vor avea de unde plăti facturile din pensiile mizere. Se vor plăti mai mult alimentele, tot ce se produce în ţară”, a completat Morega, care îi indică premierului să-şi îndrepte mai mult atenţia spre Gorj.
“Guvernul Ponta ar trebuie să se ocupe mai mult de CEO, pentru că premierul a promis marea şi sarea. Eu îl apreciez ca şi politician. Apreciez recenta vizită de mare succes din Germania. Să nu uite însă de unde a plecat, unde a luat trei mandate de parlamentar. El spune tot timpul «gorjenii mei», pai gorjenii vor ajunge ca nişte miei, în situaţie de sărăcire”, a completat acesta, spunând că, dintr-o analiză proprie, în Gorj s-ar înregistrat un şomaj de 51%.
“Ponta ar trebui să creeze alternative la minerit şi energie, să meargă cu jalba-n băţ, acum are uşa deschisă chiar şi la cancelarul Merkel, care deţine poziţia dominanţă în UE, alături de Franţa. Şi să discute problema unui aşa-zis ajutor de stat, de scutire de taxe şi impozite şi de facilităţi pentru investitori în alte domenii. În industrializarea lemnului, în ferme şi în alte oportunităţi pe care Gorjul le are”, a conchis fostul deputat.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here