Morega: “Curtea Constituţională trebuie să ia o decizie dreaptă în legătură cu referendumul”

427

Deputatul independent de Gorj, Dan Ilie Morega, a făcut o analiză clară a ceea ce s-a petrecut în România în perioada de înainte şi după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, criticând fără reţinere atât primarii gorjeni care nu s-au implicat în mobilizarea populaţiei la scrutin cât şi activităţile iresponsabile ale pedelistei Monica Macovei, ale lui Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene şi ale puterilor europene care au pus ţara noastră la zid. Morega şi-a spus răspicat părerea că referendumul trebuie validat de către Curtea Constituţională(CC) deoarece românii care s-au prezentat la vot au fost cu două milioane mai mulţi decât cei care l-au votat, ultima oară, pe Băsescu preşedinte.

“În legătură cu validarea referendumului, eu consider că numărul românilor care a participat la vot a fost destul de mic pentru cât au suferit aceştia în perioada de criză. Vorbesc despre numeroasele măsuri luate în paralel: tăieri de pensii şi salarii, creştere de TVA, lipsa locurilor de muncă pentru tineri, disponibilizări.. şi multe altele care ar fi trebuit să îi impulsioneze mult mai mult pe români în general, dar şi pe gorjeni, în special, să participe în număr şi mai mare la vot. Asta deoarece a vota este şi un drept şi o obligaţie. În condiţiile în care cetăţenii nu vin la vot nici nu pot să se plângă că o duc rău, că nu au bani. De fapt, acesta este sensul democraţiei şi al statului de drept”, a spus Dan Morega. Deputatul a menţionat, apoi, că primarii din judeţul nostru nu au prea percutat în privinţa participării cetăţenilor din localităţile lor la votul din 29 iulie. “La Gorj mă aşteptam la o mai mare mobilizare a primarilor, indiferent de culoarea politică, să realizeze acţiuni pro-active menite să conştientizeze mai mult electoratul să iasă la vot. De asta, pentru mine, participarea românilor la referendum este o dezamăgire. Societatea civilă, cetăţenii, au arătat că sunt dezbinaţi, nu există unitate între ei. Ar trebui să privim în trecutul istoric al ţării să vedem unitatea de care a dat dovadă poporul român. Este astfel incalificabilă prezenţa scăzută a românilor în general şi a gorjenilor la referendum deoarece nimeni nu îi obliga ce şi cum să voteze. Era suficient şi democratic totodată doar să participe”, a subliniat parlamentarul.

CC ar trebui să revină la decizia din 2007
“Faptul că peste 7 milioane de români i-au dat un vot de blam lui Traian Băsescu, cu peste 2 milioane mai mult decât cei care l-au votat în funcţie, ar trebui să stea la baza motivaţiei Curţii Constituţionale de a decide dacă referendumul este valid sau nu. CC ar trebui astfel să revină la decizia legată de referendum în 2007 şi nu la cea recentă. De altfel, judecătorii de la Curtea Constituţională au decis anterior că sunt necesare pentru demiterea din funcţie a celui ales, indiferent că este primar, parlamentar sau preşedinte de ţară, voturile a jumătate plus unu a celor prezenţi la urne, ca acum să susţină că pentru demitere este necesar votul a jumătate plus unu a celor înscrişi în listele electorale permanente. Cred că, în atare condiţii, nu putem vorbi de un stat de drept şi de democraţie dacă CC-ul invalidează referendumul, asta mai ales că numărul votanţilor pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost cu 2 milioane mai mare decât la alegerea preşedintelui”, explică, în continuare Morega, menţionând că acesta este un lucru vizibil. “Este, de altfel, o chestiune pe care o înţelege oricine, nu trebuie să fie specialist în drept constituţional, şi ar trebui să o înţeleagă şi Băsescu, deoarece un număr atât de mare de cetăţeni decât l-au ales nu îl mai vor în funcţie”, a specificat deputatul.

Decizie ilogică
Parlamentarul gorjean de pe Colegiul I ia în calcul şi posibilitatea ca CC-ul să invalideze referendumul, dar critică acid o astfel de potenţială decizie. “De fapt, în condiţiile în care referendumul se invalidează, Curtea Constituţională înseamnă că va lua o decizie anacronică şi ilogică. O astfel de decizie, ar trebui menţionat, s-a mai luat doar în Lituania şi în Rusia. Dacă se validează înseamnă însă că CC şi-a reparat greşeala curentă şi va reveni la decizia iniţială dată în 2007, în acest sens. Să nu uităm că pentru ţară şi pentru liniştea poporului, cât şi pentru măsurile care trebuie luate din toate punctele de vedere pentru stabilitatea ţării, CC ar trebui să dea o decizie corectă, altfel vom asista, în continuare, la scandalurile de aproape 4 luni dintre Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Cu alte cuvinte, în loc ca Guvernul să se ocupe de problemele ţării şi a cetăţenilor, trebuie să închidă şi să deschidă televizoarele şi ziarele care relatează menţinerea scandalului, lucru interminabil şi chiar insuportabil”, afirmă Morega.

UE şi greşeala Monicăi Macovei
Parlamentarul a subliniat apoi erorile repetate realizate de Monica Macovei, europarlamentar PDL, fost ministru al Justiţiei, dezinformând la nivelul UE despre România. “Cred că, noi, românii, ne facem cel mai mare rău nouă înşine, dacă mă gândesc la faptul că europarlamentarul, fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi alţi politicieni de vârf, au tras primul semnal Uniunii Europene(UE) că în România a fost o lovitură de stat. Cred că acest lucru nu putea să îl facă nici măcar un duşman al ţării ce să mai vorbim de un europarlamentar, votat de români ca să le facă viaţa mai bună şi să militeze îndeaproape pentru libertatea justiţiei, a parchetelor, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a DNA. Macovei, în mandatul său de ministru al Justiţiei, şi-a demonstrat calităţile comunisto-staliniste, lăsând instituţia în mâinile politicului, indiferent care a fost el şi la ce nivel este, întorcând România cu cel puţin 15 ani înapoi”, spune, revoltat, deputatul. “Acest lucru nu a condus decât la creşterea corupţiei, marilor escrocherii, a hoţiilor de milioane de euro, asta în timp ce «fabrica» unor procurori, a unor judecători a funcţionat mai intens ca oricând. În ultimii 8 ani de zile s-au făcut dosare împotriva unor adversari politici nedeclaraţi, dosare politice pentru care Uniunea Europeană nu a intervenit, cum nu se intervine nici pentru independenţa judecătorilor şi a procurorilor care ar trebui numiţi de un organism care să nu aibă nimic în comun cu Parlamentul, Administraţia Prezidenţială ori cu partidele politice. De ce UE prin monitorizarea realizată, din punctul meu de vedere artificial, nu a realizat acest lucru. De ce Monica Macovei transmite europenilor că actuala putere ia instituţiile statului în mâinile ei. Chiar se subînţelege că ia instituţiile statului din mâinile altuia care le-a avut până în prezent”, se întrebă Morega.

Barosso limitează suveranitatea României
“Mi se pare că UE, ca mod de abordare total neadecvat, este un atentat la suveranitatea României. Să încerce Barosso şi alţi oficiali europeni din Partidul Popular să facă experimente ca pe cobai pe România de a-i limita suveranitatea şi de a-i dirija de la Bruxelles ce să facă şi cum să facă. Să nu uite cei care au înfiinţat DNA prin ordonanţă de urgenţă în timpul Alianţei DA faptul că Baroso, preşedintele Comisiei Europene s-a răţoit ca un politruc la România fără să cunoască realitatea, admonestând-o dar nedorind ca această ţară să fie un stat de drept cu o democraţie reală ca în ţări cu o justiţie consolidată. El nu face decât să creeze românilor repulsia neîncrederea faţă de politrucii de la nivelul conducerii Comisiei Europene”, completează deputatul de Gorj care susţine că, în opinia sa, România a suferit prea mult, mult pentru 24 de ani de aşa-zisă democraţie. “Cred că Guvernele au fost mult prea slugarnice faţă de «înalta poartă» pentru a-şi păstra puterea. Pentru asta politicienii români au sacrificat interesele poporului român pe altarul marii corupţii. De asta de întrebăm «unde eşti, tu, Ţepeş Doamne, ca punând mâna pe ei, să-i împarţi în două cete, de nebuni şi de mişei»”, a conchis Morega.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here