Monitorizări în oraşul lui Brâncuşi pentru competiţia “Oraşul Reciclării”

446

Primăria Târgu-Jiu s-a înscris şi în acest an la cea de-a treia ediţie a competiţiei “Oraşul Reciclării”. Pentru premiul cel mare, ce va consta în amenajarea unui parc tematic în valoare de 12.000 euro, se vor bate 46 de oraşe şi municipii din ţară. Pregătirile pentru această competiţie sunt în toi la Târgu-Jiu, municipalitatea râvnind la un premiu mai important faţă de cel de anul trecut, când a obţinut Premiul pentru trâmbiţare.

Primăria Municipiului Târgu-Jiu speră să fie marea câştigătoare a ediţiei din acest an a “Oraşului Reciclării”. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., autoritățile locale înscrise în competiție trebuie să dovedească faptul că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național. Reprezentanţii de la Târgu-Jiu aşteaptă ca de la 1 aprilie să se dea startul de către organizatori, Eco-Rom Ambalaje, a monitorizărilor tuturor oraşelor înscrise în cursa din acest an: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, Brăila, Sectorul 6 București, Sectorul 1 București, Câmpia Turzii, Câmpina, Călărași, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraș, Fălticeni, Focșani, Galați, Gura Humorului, Iași, Mediaș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Reșița, Roman, Satu Mare, Sfântu-Gheorghe, Sighetu Marmației, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgoviște, Târgu-Jiu, Târgu-Secuiesc, Tulcea, Vaslui și Zalău.

Accesibilitate la colectarea selectivă
Autorităţile de la Târgu-Jiu au în vedere în perioada curentă eficientizarea colectării selective, precum şi repoziţionarea containerelor astfel încât să se îndeplinească unul dintre criteriile competiţiei şi anume accesibilitatea. “Începând cu 1 aprilie vor avea loc monitorizările în toate oraşele înscrise în această competiţie. Este vorba despre monitorizarea sistemelor de colectare care trebuie să fie conform criteriilor stabilite la începutul acestui program; se vor evalua din punct de vedere al accesibilităţii populaţiei la aceste containere de colectare selectivă, din punct de vedere al aspectului, dar şi a calităţii deşeurilor colectate. Acest program se va încheia în iunie. Sperăm să câştigăm un premiu, la fel ca în anii trecuţi, dar de această dată să fie ceva mai mare. Ne-am stabilit şi nişte ţinte de colectare mai mari faţă de anii trecuţi. Am repoziţionat aceste containere de colectare selectivă astfel încât să îndeplinim şi acel criteriu de accesibilitate. Acolo unde erau câteva containere amplasate în incintele şcolilor, a trebuit să punem altele în exterior”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şef serviciu Gospodărie Comunală.

460 de tone de deşeuri în 2014
Potrivit lui Ion Pătraşcu, directorul Polaris Târgu-Jiu, în cadrul ediţiei de anul trecut a “Oraşului Reciclării”, s-a reuşit colectarea unei cantităţi de 460 de tone de deşeuri colectate selectiv, cu 30 de tone mai mult faţă de 2013. “În anul 2015, ne-am propus să ajungem la o cantitate de 510 tone. Pentru a îmbunătăţi această activitate, am mai înfiinţat un departament de colectare selectivă care este format din 4 persoane şi o autoutilitară care în această perioadă merge pe toate străzile oraşului Târgu-Jiu pentru a selecta acel sac galben. În Târgu-Jiu se împrăştie aproape 19.000 de saci galbeni pe lună şi se recuperează în jur de 8.000 de saci care ajung la depozitul ecologic. În Târgu-Jiu, sunt amplasate 140 de clopote de 2,2 metri cubi şi 120 de containere de plastic de 1,1 metri cubi tot pentru colectare selectivă. Sperăm ca, cu ajutorul cetăţenilor, să reuşim colectarea unei cantităţi mult mai mare şi mai curată de deşeuri reciclate”, a precizat şeful Polaris Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here