Monica Macovei, obligată de Justiţie să-i plătească daune lui Şova

291

dosarul-pierdut-al-monicai-macovei-si-mineriada-din-1990-3828Pentru afirmaţiile făcute în legătură cu contractele pe care Dan Şova, împreună cu Victor Ponta le-ar fi avut la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost sancţionată. Curtea de Apel Bucureşti a obligat-o pe Monica Macovei să-i plătească daune lui Şova de 10.000 de lei.

Chiar europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, scrie pe blogul său care a fost decizia din apel: “Astăzi, (n.r. 4 octombrie 2011) Curtea de Apel Bucureşti m-a sancţionat pentru declaraţii politice şi m-a obligat să-i plătesc lui Dan Şova 10.000 de lei”. Tot ea explică şi cum s-a ajuns aici. În urmă cu aproape doi ani, Dan Şova, senator PSD, a acţionat-o în instanţa de judecată pentru că aceasta a spus că avocatul Dan Şova şi prietenul lui Ponta, au avut contracte cu statul şi au câştigat bani publici. Monica Macovei susţine că aceste informaţii le-a citit în presă şi că n-a făcut altceva decât să le relateze, după ce apăruseră în ziare.

Iniţial, Şova a pierdut

Imediat ce a făcut această declaraţie, senatorul a dat-o în judecată pe Monica Macovei. Iniţial, dosarul s-a judecat pe fond, unde Dan Şova a pierdut procesul, acesta solicitând răspunderea civilă a fostului ministru al Justiţiei. Senatorul a făcut apel, iar în urma acestuia a avut câştig de cauză, instanţa obligând-o pe Macovei să-i plătească daune de 10.000 de lei Lui Şova. Fostul ministru al Justiţiei a declarat recurs împotriva acestei decizii.

Declaraţii defăimătoare

Iată ce acuzaţii făcea Monica Macovei care au dus la “condamnarea” la daune civile: “Presa a scris în repetate rânduri despre avantajele parteneriatului cu Victor Ponta, şi anume creşterea substanţială a veniturilor casei de avocatură “Şova şi asociaţii”, după ce Ponta i s-a alăturat. Numai un exemplu: în anii 2007-2008, “Şova şi asociaţii” a obţinut circa 5,6 milioane RON de la companii din judeţul Gorj, în perioada anterioară şi, mai ales, pe parcursul relaţiilor de parteneriat cu deputatul de Gorj şi avocatul Victor Ponta. Am susţinut constant – şi susţin în continuare – introducerea incompatibilităţii între calitatea de avocat şi cea de parlamentar, fiind şi iniţiatoarea, pe vremea când eram ministru al Justiţiei, a unui proiect de lege în acest sens. Ceea ce a scris presa despre parteneriatul Ponta-Şova nu a făcut decât să-mi întărească această convingere: parlamentarii nu trebuie să profeseze ca avocaţi”.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here