Moment duhovnicesc deosebit la resfințirea Bisericii de lemn de la Broștenița-Fărcășești

350

În ziua de pomenire a Sfinților și Drepților Părinți ai Maicii Domnului, Ioachim și Ana, Înalt Preasfinţitul Părinte acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii de lemn de la Broștenița, Comuna Fărcășești, iar noi am decis, prin bunăvoința redacției ziarului, ca să întărim semnificația acestui eveniment deosebit, prin precizarea, mai întâi, a faptului că la finalul slujbei, atât de frumos onorată de cele peste trei sute de persoane prezente la sărbătoare, chiar în prima zi lucrătoare a săptămânii, pentru osteneala depusă la înfrumuseţarea sfântului lăcaş, monument istoric, preotul paroh, Florin Rogobete, a fost ridicat la rangul bisericesc de sachelar, așa cum alți credincioși au fost răsplătiţi cu gramate de mulțumire pentru sprijinul acordat.

În cuvântul său de adâncă simțire duhovnicească și chiar de apreciere a eforturilor depuse, Chiriarhul Mitropoliei Olteniei a subliniat nu numai importanța instituției bisericii în viața comunității, dar și faptul că Biserica dreptmăritore ne deschide drumul spre mântuire și spre Calea care ne apropie de Împărăția Lui Dumnezeu, accentuând unele aspecte privitoare la faptul că: “Biserica este singura care dăinuieşte în viaţa noastră, care are o istorie şi care dă un sens şi-o profunzime tuturor celor care sunt botezaţi în numele Preasfintei Treimi! Aici, pe pământ, noi primim numele de creştini, întrucât ne-am botezat în numele Mântuitorului Iisus Hristos, devenind cu adevărat ucenici ai Săi, pecetluiţi cu lucrarea Duhului Sfânt şi întăriţi cu nădejdea în viaţa fericită în ceruri. Începem viaţa pe pământ, o continuăm aici, înfrumuseţând-o cu fapte bune, iar când ne cheamă Dumnezeu, ne înfăţişăm înaintea Judecăţii Sale, ca să primim răsplată după cele ce am făcut, întrucât deşi trupul nostru este trecător, sufletul nu moare niciodată”!
În încheierea cuvântului de învățătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a ținut să accentueze faptul că: “Biserica aceasta a fost resfințită și dată dumneavoastră, ca un lăcaș binecuvântat, ca să vă rugați și să vă închinați! Ea este biserica noastră, așa mică și sfioasă, este mama noastră, bunica noastră! Ea, aici i-a primit pe toți înaintașii dumneavoastră, când s-au botezat, când s-au spovedit și s-au împărtășit, când s-au cununat și când au murit”! În semn de apreciere pentru eforturile depuse, Mitropolitul nostru a încheiat prin următoarele cuvinte: “Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă frumusețea acestei biserici, Dumnezeu le va răsplăti, iar cei care n-au contribuit sau care au auzit de această răsplată, să se silească și ei, ca să primească aceeași bucurie și răsplată pentru grija Casei Lui Dumnezeu! Felicităm pe părinții care s-au ostenit, pe Părintele Trotea, pe Părintele paroh actual, pe d-l primar, pe dumneavoastră, pe toți cei din satul acesta, rugându-L pe Dumnezeu să vă dăruiască pace multă, bucurie și mult spor în credința noastră ortodoxă, Amin”!
Profesor,Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here