Moment aniversar – Termocentrala Rovinari a împlinit 40 de ani de funcţionare

1078

După patru decenii de la înfiinţare, Termocentrala Rovinari funcţionează, la ora actuală, la capacitate maximă. Joi, 19 iulie 2012, conducerea unităţii, conducerea CEO, dar şi alte personalităţi din domeniul energiei, alături de autorităţile locale şi judeţene au sărbătorit cum se cuvine împlinirea a 40 de ani de existenţă a Termocentralei Rovinari.

În urmă cu 40 de ani, în anul 1972, s-a realizat primul „paralel”, cu Sistemul Energetic Naţional. În anul 2012, Termocentrala Rovinari aniversează patru decenii de funcţionare. Momentul aniversar a fost marcat conform cutumelor. Astfel, în sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu s-au reunit şefi ai unităţii, directori ai CEO, autorităţi ale judeţului şi nu numai. Discursurile susţinute la ceas aniversar au evocat, deopotrivă, istoria Termocentralei Rovinari, momente importante, evenimente din prezent, dar şi traiectorii ce vor fi urmate în viitor. „La sfârşitul lunii iunie 1972 s-a aprins focul la Grupul nr. 1, foc care timp de 40 de ani a rămas aprins în Rovinari, până astăzi. Astăzi, 19 iulie, funcţionăm cu toate capacităţile, cu 4 grupuri; avem o putere la borne de 1.104 megawaţi, livrăm în sistem 1.037. grupurile sunt schemă completă, cu debite TPA, cu număr mediu de mori 4, cu instalaţia de desulfurare la 3 şi 6 puncte de şlam dens şi două sute de mii de tone de cărbune în stoc. Nu cred că se poate spune mai mult la o aniversare de 40 de ani pentru o termocentrală. (…) trecând pe lângă Termocentrala Rovinari te simţi mic, pentru că este o construcţie uriaşă; unii ştiu, alţii doar bănuiesc că înăuntru sunt forţe, presiuni şi temperaturi foarte mari. Este o construcţie impozantă, mai mare cu mult decât un vapor, fiind mai mare chiar decât un petrolier. De la un capăt la altul are peste 800 de metri lungime, adică mai mult decât opt terenuri de fotbal puse cap la cap”, a declarat Laurenţiu Ciurel – director Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Bălăşoiu: „Este o zi specială!”
Directorul general al CEO, Constantin Bălăşoiu le-a vorbit celor prezenţi la aniversarea a 40 de ani de funcţionare a Termocentralei Rovinari despre importanţa acestui moment. „Astăzi este o zi specială, o zi în care trecutul se întâlneşte cu prezentul şi cu viitorul. În prezenţa distinşilor reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, domnul secretar de stat Traicu fiind pe drum, vom face o incursiune în istoria de 40 de ani a Termocentralei Rovinari, sau Rogojelu, aşa cum este ea cunoscută în investiţia iniţială şi spun acest lucru, pentru că în datele iniţiale investiţia de la Rovinari şi de la Turceni a fost făcută pe extinderea termocentralei Işalniţa, cea care se punea în funcţiune cu circa cinci ani înainte. Prezentul înseamnă circa 10% din consumul energetic al României, în unele momente chiar mai mult. Prezent înseamnă trei blocuri energetice cu cele mai mici costuri în producţia de energie electrică pe cărbune, grup care rivalizează ca preţ cu grupurile de la Cernavodă”, a declarat Bălăşoiu. Cu aceeaşi ocazie, directorul general al CEO a vorbit despre viitorul Termocentralei Rovinari. „Este datoria mea să vă vorbesc despre viitor, în primul rând reprezentanţilor autorităţilor locale, cei care au creat mereu cadrul pentru ca această termocentrală să poată să funcţioneze. Viitorul apropiat înseamnă un bloc energetic de peste 500 de megawaţi, probabil că va fi în jurul cifrei de 600 de megawaţi, o investiţie de peste 900 de milioane de euro. Grupul nr.5 este cel care are nevoie urgent de surse de finanţare. Grupul 4 are asigurat în acest moment întregul pachet pentru reabilitare, modernizare şi desulfurare; este un lucru extrem de important! Pe lângă aceste investiţii, noi am decis ca termocentrala de la Rovinari să rămână în patru blocuri”.

Termocentrala Rovinari, un fanion
Prezent la aniversarea de 40 de ani a Termocentralei Rovinari, Dan Gheorghiu, director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice a declarat: „Termocentrala Rovinari a rămas o termocentrală fanion prin faptul că a fost amplasată la gura minei, a avut preţurile cele mai mici şi a ştiut să se bată de la egal la egal cu centralele nucleare”. Chiar dacă este un moment de sărbătoare, trebuie să precizăm faptul că după patru decenii de activitate intensă, termocentrala Rovinari a pulsat în sistemul energetic naţional 155 milioane MW/h, cu o valoare finală de 7,2 miliarde euro. Comparativ cu alte companii din sistemul energetic, Termocentrala Rovinari are avantajul că produce megawatul cu doar 46 de euro, acest lucru datorându-se faptului că materia primă, cărbunele, este adus direct din cariera aflată în apropiere.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here