Mai zilele trecute pe când mă aflam prin Tg-Cărbuneşti am fost uimit să constat un lucru aparent inexplicabil. Deşi erau amenajate locuri îngrădite pentru amplasarea containerelor pentru gunoiul menajer, în localitatea gestionată de primarul Mihai Mazilu, respectivele containere se aflau în afara spaţiului în cauză, iar în interiorul acestuia se aflau depozitate cantităţi mari de moloz, aruncate de cetăţenii din zonă. “Măi să fie – vorbesc şi eu de unul singur. Ca-n filmul acela cu Birlic (Două lozuri parcă aşa se chema) când personajul repeta întruna la final: viceversa, viceversa”.
Căci sincer nu am priceput pentru ce containerele standard de gunoi au fost scoase din ţarcul îngrădit făcut special, ca resturile menajere să nu fie împrăştiate de vânt ori animale, iar în respectivele ţarcuri (căci fenomenul se manifesta în mai multe puncte din oraş) să fie depozitat moloz ori alte resturi din construcţii.
Pentru că respectivele amenajări făcute prin urbe (mă refer la locurile îngrădite cu plasă) tocmai de aceea (zic eu) că au fost realizate, să protejeze zona containerelor de împrăştierea conţinutului prin cartiere, iar molozurile pot fi colectate (aşa cum am mai văzut prin alte locuri chiar în mediul rural) în containere speciale cumpărate ori închiriate de la societăţi de salubrizare. Şi unde lumea să arunce numai resturile din construcţii, care apoi să poată fi evacuate şi nu ca în cazul de faţă când au fost aruncate în ţarcurile îngrădite pentru containerele de gunoi, iar acestea au rămas “pe afară” .
Adică aşa un fel de “viceversa” cum spunea simpaticul actor de care vă aminteam mai înainte. Pentru ca dotările în care s-a investit să-şi aibă menirea, iar locuitorii respectivelor cartiere să fie feriţi de împrăştierea gunoaielor mai ales acum pe căldură, cu toate consecinţele negative ce pot decurge de aici.
Mugurel Petrescu