Moisescu: „Contractul-cadru face medicii de familie sclavii CNAS-ului”

368

mihai moisescu facuta de mineMihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj este împotriva noului contract-cadru, nu pentru că l-ar dezavantaja, ci pentru că spiritul acestuia face din medicii de familie nişte sclavi ai caselor de asigurări de sănătate. Din povestea legată de semnarea contractului-cadru cel mai mult au de suferit pacienţii.

Contractul-cadru care ar fi trebuit semnat la 1 iunie îi avantajează pe medicii care au puţini pacienţi înscrişi pe listă şi îi dezavantajează pe ceilalţi. „Pentru mine, personal, acest contract-cadru e bun şi câştig 25% la venituri. E avantajos pentru medicii cu pacienţi puţini, pentru că s-a făcut o redistribuire a banilor şi reducându-se capitaţia se reduc automat şi veniturile la cei cu liste mari”, subliniază Mihai Moisescu.

„Medicii devin sclavi pe moşia CNAS”

Deşi el este avantajat de noul contract-cadru, medicul Mihai Moisescu, precizează: „la contractul-cadru eu reproşez spiritul lui pentru că fac din medicii de familie un sclav, un iobag pe moşia CNAS-ului. De asta eu lupt împotriva lui, pentru că acest contract şi normele lui înlănţuie medicul în starea de sclav al Casei de Asigurări de Sănătate”. Deocamdată, se preconizează că semnarea contractului-cadru se va face la 1 iulie, însă nu este cert nici acest lucru. Totuşi, medicul Moisescu spune că „oamenii au sărit în aer, de aceea, eu sper ca toată porcăria asta să mai dureze doar câteva zile”.

Pacienţii – primii afectaţi de problema cu contractul

După cum confirmă şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, primii şi cei mai afectaţi de toată povestea cu semnarea contractului-cadru sunt pacienţii. Ei trebuie să-şi plătească şi consultaţia la medic şi tratamentul, după care sunt nevoiţi să stea pe la uşile casei de asigurări de sănătate pentru a-i fi decontate cheltuielile. „Legal, pacienţii nu au ce să facă, decât să plătească. Ei vin la medic, plătesc consultaţia, iar medicul le eliberează reţetele cu medicamentele necesare; după ce şi le ia de la farmacie, pacientul merge la CJAS cu reţeta şi cu bonul pe medicamente şi cere decontarea bonului, deoarece ei sunt plătitori de taxe la CJAS”, explică Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Medicii au semnat acte adiţionale ilegale

Conform legislaţiei în vigoare, un contract poate fi prelungit printr-un act adiţional. Unii medici gorjeni au semnat acte adiţionale ale contractului-cadru, însă acestea sunt ilegale, după cum explică Mihai Moisescu: „Printr-un act adiţional se poate modifica perioada contractului-cadru. O parte dintre colegii mei au semnat pe 2 iunie acte adiţionale. Acestea sunt însă false, deoarece au fost semnate după intrarea în vigoare a noului contract-cadru”. False sunt şi reţetele şi trimiterile eliberate de medicii care au semnat actele adiţionale, după cum susţine Moisescu: „unii colegi au dat anumite reţete şi trimiteri, care sunt false, pentru că medicul nu e în relaţie contractuală cu CJAS”. Cel mai probabil situaţia în care se află medicii de familie, vizavi de noul contract-cadru, se va lămuri în următoarea perioadă, ceea ce-şi doreşte toată lumea, mai ales pacienţii.

Minodora Sucea

50 de medici au semnat

Doar 50 de medici de familie din Gorj, din 200 cât sunt înregistraţi în judeţ, au semnat actele adiţionale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. Ceilalţi susţin că nu vor semna documentele, drept urmare nu vor putea elibera nici reţete sau bilete de trimitere. Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că serviciile decontate de Casă sunt puţine, iar tarifele sunt extrem de mici. Cu aceşti bani nu-şi pot asigura funcţionarea cabinetelor, intrând, practic, în faliment. Directorul Direcţiei Contracte din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Şurlea, a declarat că până la sfârşitul săptămânii trecute, doar 50 din 200 de medici de familie au semnat acte adiţionale cu CJAS Gorj, contracte care le asigură funcţionarea cabinetelor. Şurlea crede că în următoarele zile, toţi cei 200 de medici vor semna actele, în aşa fel încât conflictul dintre medicii de familie şi Casă se va dezamorsa.

G.M.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.