Moisescu: „Pe riscogramă e cel mai corect să lucrezi”

308

Noul pachet de bază din reforma sanitară presupune, printre altele, ca fiecare pacient să aibă o riscogramă, iar în urma realizării acesteia, medicul de familie este cel care decide ce investigaţii vor face cetăţenii. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj spune că pe riscogramă este cel mai corect să se lucreze.

Reprezentanţii MS au postat pe pagina de internet a ministerului un comunicat în care se preciza că „atât pentru persoanele sănătoase evaluate pentru stabilirea riscului individual, cât şi pentru persoanele depistate cu risc crescut, evaluarea clinică şi investigaţiile se vor face conform recomandărilor de bună practica bazate pe dovezi şi enunţate în ghiduri şi protocoale de practică pe care le vom adopta prin consens cu comisiile de specialitate relevante. Analizele de screening asigurate sunt cele stabilite în riscogramă”.
Preşedintele AMPF Gorj este adeptul lucrului pe riscogramă. „Noua reformă vrea să facă o medicină bazată pe dovezi. Riscograma nu este altceva decât un tabel cu valori pentru ghidarea prevenţiei. Pe riscogramă este cel mai corect să lucrezi”, confirmă Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Moisescu: „Este greu, dar cel mai bine”
Potrivit oficialului ministerului, riscograma se stabileşte în funcţie de grupă de vârstă şi gen, având o serie de întrebări ţintă standard pentru mai multe grupe de vârstă. Evaluările în cazul consultaţiilor de prevenţie se vor face în primul an în preajma zilei de naştere a fiecărui cetăţean, urmând ca apoi medicul de familie să stabilească data următoarei consultaţii în funcţie de riscul de afecţiuni indicat. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj este conştient de faptul că mulţi colegi de-ai săi vor fi puşi în încurcătură de noile reguli. „Este greu, mai ales că unii dintre medici nu prea se descurcă în lucrul cu calculatorul, dar este cel mai bine să lucrăm pe riscogramă”, a menţionat Moisescu.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here