Moisescu: „Medicii de familie cu liste mari vor trăi din ele”

389

Noul Contract-cadrul, ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a fost aprobat. Actul normativ aduce o serie de noutăţi, mai ales în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj, spune că doctorii care au liste mari vor trăi din ele şi că, în plus, valoarea capitaţiei a crescut cu 25 de bani.

Pentru medicii de familie, noul Contract-cadru înseamnă şi dublarea numărului maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către doctorii de familie de la 21, la 42, şi s-a extins categoria pacienţilor care pot beneficia de aceste consultaţii. Astfel, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, celor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor mai mici de un an, copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani cu boli infecto contagioase şi lehuzelor. Sunt considerate consultaţii la domiciliu inclusiv examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului.
În cadrul pachetului de bază au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabile, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet.

Medicii cu liste mari, avantajaţi
Noul contract îi avantajează pe medicii care au un număr mare de pacienţi. „Cei care au liste mari vor trăi din ele. Valoarea capitaţiei s-a mărit cu 25 de bani, în timp ce activitatea medicilor a devenit mai grea, mai complexă”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF).
Înscrierea prin transfer pe lista unui medic de familie, se face pe baza cererii de înscriere şi a cardului de sănătate. În cadrul serviciilor medicale adiţionale a fost introdusă spirometria (alături de EKG şi ecografia generală – abdomen şi pelvis).
Medicul Mihai Moisescu consideră că noul Contract-cadru este „un contract bici, care loveşte medicul pe spate”. Acesta a mai declarat că, dacă este posibil, va încerca să modifice anumite clauze, care nu au legătură cu asiguratul.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here