Moisescu: „Avizul pentru intrarea în colectivitate a elevilor nu se plăteşte”

676

Câteva sute de mii de copii fac la fiecare început de an şcolar analize medicale. Deşi cadrul legal nu este clar, adesea părinţilor li se cer la înscrierea la şcoală tot felul de analize, precum exudatul nazal şi faringian sau coprocultura. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj confirmă că avizul pentru intrarea în colectivitate nu se plăteşte.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii vor să clarifice situaţia privind analizele medicale necesare elevilor şi preşcolarilor la intrarea în colectivitate; astfel, cele două ministere au elaborat un proiect privind documentele medicale pentru înscrierea în anul şcolar. Potrivit proiectului, este nevoie doar de o adeverinţă care să ateste starea fizică şi calitatea simţurilor, fără analize. Este însă nevoie de un aviz epidemiologic, la care să fie ataşată fişa vaccinării.

Moisescu: „Consultul la cerere costă. Avizul este gratuit”
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj spune că elevii trebuie să se programeze la consultaţie, din timp. Dacă nu se programează, se consideră consultaţie la cerere şi se plăteşte. „Pentru începutul anului şcolar, elevii trebuie să se programeze la consultaţie. Eu acord 20 de consultaţii pe zi. Cei care nu se programează şi solicită o consultaţie, trebuie să o plătească. O consultaţie la cerere costă 20 de lei. Avizul de intrare în colectivitate nu se plăteşte”, a confirmat medicul Mihai Moisescu. Începând din anul şcolar 2015-2016, potrivit proiectului legislativ la care se lucrează, copiii ar putea învăţa şi cum să prevină contactarea bolilor infecţioase, inclusiv prin vaccinare. Rata naţională de vaccinare a scăzut în ultimii cinci ani de la 97 la 84 la sută. Dacă proiectul intră în vigoare la jumătatea lunii septembrie, avizele ar trebui depuse de părinţi cel mai târziu la 1 octombrie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here