Moisescu: „Întâlnirea pentru elaborarea noii Lege a Sănătăţii a fost o «vizită de curtoazie»!”

299

moisescu 1Dezbaterile pentru elaborarea noului proiect legislativ pentru organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar românesc continuă. Săptămâna trecută au fost la Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor de familie, cei ai federaţiei şi patronatelor farmaciştilor, precum şi reprezentanţii Societăţii Academice Române şi cei ai pacienţilor.

Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj consideră că nu s-a rezolvat absolut nimic şi că a fost doar o „vizită de curtoazie”.

 

Reprezentanţii medicilor de familie au discutat cu oficialii din Ministerul Sănătăţii pe data de 9 februarie. Participanţii la discuţii au cerut celor din MS realizarea unui studiu de impact pentru fundamentarea legii şi existenţa unui control al statului pe pachetul de servicii medicale. De asemenea, s-a solicitat ca viitoarea lege a Sănătăţii să stipuleze transparent modul de colectare şi utilizare a fondurilor pentru Sănătate. Medicii de familie au solicitat să nu se renunţe la sistemul social de asigurări, iar sistemul asigurărilor private să rămână pe palierul complementar/suplimentar. Aceştia au mai cerut întâlniri dedicate special domeniului de medicină primară şi nevoilor acestuia.

Moisescu: „A fost o „vizită de curtoazie”!”

În cadrul întâlnirii de joi, oficialii MS au mai spus că nu au date reale asupra nivelului de nevoi medicale, că medicii de familie nu raportează corect cronicii şi aşa mai departe. Medicii de familie au sugerat ca din SIUI să se preia direct datele necesare, fără a mai raporta “ad labam’’, că într-adevăr nu sunt complete şi la zi aceste raportări. Totodată li s-a cerut medicilor şi idei asupra responsabilizării pacienţilor pentru propria sănătate şi pentru a se asigura, eventual suplimentar. De asemenea, s-a cerut întocmirea unei liste cu chestiuni birocratice care mănâncă timpul în cabinete şi care ar putea fi îmbunătăţite, simplificate. „La acest punct, eu cred că trebuie: 1 – raportare electronică, unică, în timp real şi 2 – înlocuirea tuturor formularelor necesare activităţii medicale cu unul singur”, declară Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj. Următoarea întâlnire nu s-a stabilit, însă se preconizează că va avea loc prin luna martie. „Poate va fi mai interesantă, fructuoasă şi dedicată Medicinei de Familie. Aceasta a fost o „vizită de curtoazie”!”, suţine Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here