Moisescu: „Este o prostie şi o aberaţie!”

461

mihai moisescu facuta de mine inscrDeclaraţia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, Lucian Duţă, cu privire la refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru pe 2011 a stârnit furia medicilor de familie, atât din Gorj cât şi din restul ţării.

„Este o jignire pentru medici”

Declaraţia făcută de Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, unei agenţii de presă din România, cum că medicii care vor prelua pacienţii celor care refuză să semneze contractul-cadru vor fi plătiţi pentru serviciile lor, i-a înfuriat pe medicii de familie. Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, Mihai Moisescu, a numit declaraţia preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, ca fiind „cel mai scârbos îndemn la furt de pacienţi pe care-l puteau face; acest îndemn este o jignire chiar şi pentru cei care, din varii motive, au semnat acele acte adiţionale”. Mai mult, din punctul de vedere al acestuia, trecerea pacienţilor de la un medic la altul ar fi „o prostie şi o aberaţie” deoarece pentru ca un pacient să poată beneficia de drepturile sale, acesta trebuie să fie validat, validare ce se face după o lună. „Nu ştiu de ce se aşteaptă la Colegiul Medicilor să răspundă la aşa ceva”, spune Mihai Moisescu.

Validitatea actelor adiţionale, pusă la îndoială de medici

Nu se întrevede încă un acord între CNAS şi medicii de familie, lucru ce nu poate decât să-i afecteze negativ pe pacienţi. Pe de o parte, CNAS susţine că medicii de familie nu au absolut niciun motiv pentru a nu semna contractul-cadru; medicii sunt însă de altă părere, ei susţinând că acest contract îi dezavantajează atât pe ei, cât şi pe pacienţi. Aceştia din urmă trebuie să-şi plătească consultaţia la medic şi tratamentul, cheltuieli ce vor fi decontate ulterior de casa de asigurări. Noul contract-cadru trebuia semnat la 1 iunie, dar cum marea majoritate a medicilor de familie au refuzat să-l semneze, termenul a fost prelungit cu o lună. Până la semnarea contractului, pentru a-şi putea desfăşura activitatea, medicii de familie ar trebui să semneze un act adiţional prin care îşi vor desfăşura activitatea după contractul din 2010. În lipsa acestor documente, medicii nu vor putea elibera nici reţete şi nici nu vor putea da bilete de trimitere. În Gorj, din 200 de medici de familie cât sunt înregistraţi, doar 50 au semnat actele adiţionale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj, restul de 150 refuzând deocamdată să semneze documentele.

Premierul Boc, chemat să medieze conflictul medicilor cu CNAS

Duminică, 5 iunie, medicii de familie i-au cerut premierului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară. Preşedintele Patronatului medicilor de Familie Gorj, Mihai Moisescu spune că, din punctul lui de vedere, rezolvarea acestei probleme ar trebui să vină chiar din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru că „medicina de familie reprezintă postamentul sistemului sanitar din România iar dacă acest postament se dărâmă, se dărâmă tot sistemul sanitar”. Noul termen pentru semnarea contractului-cadru este 1 iulie. Între timp, este pusă la îndoială validitatea reţetelor şi trimiterilor emise de medicii de familie care au semnat actele adiţionale, mulţi susţinând că sunt ilegale. Până la dezamorsarea conflictului, pacienţii nu pot decât să aştepte şi să spere că totul se va rezolva cât mai rapid.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here