Moisescu: „Cronicii şi cardiacii trebuie să uite de plimbări”

126

Canicula pune stăpânire pe judeţul nostru, iar acest lucru îi afectează, în special, pe cei care au probleme de sănătate. Hidratarea este foarte importantă în zilele călduroase, la fel şi consumul de legume. Trebuie evitate băuturile alcoolice şi cele cu conţinut de cafea. Medicii spun că, în această perioadă, cardiacii, cronicii şi reumaticii trebuie să dea uitării plimbările.

În zilele caniculare, cetăţenii sunt sfătuiţi să urmeze sfaturile medicilor şi să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Cei care sunt nevoiţi să iasă din casă sunt sfătuiţi să îşi adapteze vestimentaţia. „Pălăria de soare este obligatorie. De asemenea, este bine să ne protejăm de soare cu o umbrelă. Trebuie să purtăm îmbrăcăminte din mătase, bumbac şi in, hainele să fie largi. Cel mai bine este să ne ferim de căldură. Cronicii, cardiacii şi reumaticii să uite de plimbări în această perioadă”, menţionează medicul de familie Mihai Moisescu.

Atenţie la hidratare!
În această perioadă, la cabinetele medicilor de familie ajung tot mai mulţi copii cu febră cauzată de deshidratare. Specialiştii atrag atenţia asupra importanţei hidratării. „La cabinet vin copilaşi cu febră din cauza deshidratării. Tocmai de aceea, este important ca cetăţenii să înţeleagă cât de important este să se hidrateze consumând multe lichide şi adoptând o alimentaţie preponderent vegetală. Fără cafea şi fără alcool, în această perioadă”, precizează medicul Moisescu. Este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Căutaţi locurile răcoroase!
Medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să caute locurile răcoroase şi să meargă la scăldat, dacă au posibilitatea. „Folosiţi aerul condiţionat, indiferent de factura la electricitate; să aveţi 22-23 de grade Celsius în încăpere, dar să nu staţi direct în curent. De asemenea, cei care pot să meargă la ştrand, să o facă”, spune Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here