Modificările noului pachet de bază au intrat în vigoare

538

Pachetul de servicii medicale de bază care a intrat în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, după cum confirmă şi Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Acesta spune că deja s-au discutat în Comitetul Director noutăţile şi vor fi puse în aplicare, conform legislaţiei în vigoare.

La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu s-a luat act de noutăţile intrate în vigoare în sistemul sanitar, începând cu 1 iunie. Conducerea unităţii spune că deşi sunt multe modificări, se vor respecta toate cerinţele impuse de legislaţie. „Sunt multe modificări, care  încep a opera de astăzi. Este vorba, în primul rând, la Ambulatoriul integrat al spitalului de faptul că pacientul ce primeşte bilet de trimitere pentru internare din Ambulatoriu şi se internează în ziua respectivă, raportarea pentru acea zi la Ambulatoriu integrat nu va mai trebui să o facem la Casa de Asigurări. Mai sunt şi alte modificări pe care le-am parcurs în Comitetul Director şi vom lua deciziile ce se impun, conform prevederilor legale”, precizează Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Noul Contract-cadru, care a intrat în vigoare odată cu pachetul de bază,  aduce modificări importante şi reduce în primul rând birocraţia prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia. De asemenea, contractul introduce obligaţia la nivelul furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienţi pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.
Referitor la asistenţa medicală spitalicească, au fost evidenţiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă şi au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi. În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here