Modificarea gărzilor medicilor din spitale, în dezbatere publică

173

Ministerul Sănătăţii a pregătit un nou proiect de lege pentru personalul din unităţile spitaliceşti publice. Proiectul este în dezbatere publică, la ora actuală. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu consideră că forma iniţială a proiectului nu este completă, motiv pentru care atât cadrele medicale de la Unitatea de Primiri – Urgenţe (UPU), cât şi reprezentanţii SJU Târgu-Jiu vor trimite câteva amendamente la acest proiect.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au realizat un proiect de act normativ prin care vrea să modifice timpul de muncă al medicilor, dar şi modalitatea de organizare şi efectuare a gărzilor în spitalele publice. Actualmente, proiectul este în dezbatere publică, cadrele medicale având posibilitatea de a veni cu propuneri de modificare sau completare a acestuia. În acest sens, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu intenţionează să trimită câteva observaţii legate de proiect. „Practic, prin acest proiect se intenţionează modificarea programului de lucru la UPU. Este foarte greu să-i organizăm conform prevederilor din proiect, dat fiind faptul că avem personal puţin; noi avem şase oameni la UPU şi ar fi necesar să fie 11 pentru a putea respecta cerinţele privind programul de lucru. Mai mult decât atât, nicio lege nu prevede numărul minim de gărzi pe care un medic este obligat să-l facă şi nici numărul maxim de gărzi pe care îl poate face. Totuşi, proiectul de lege care este în dezbatere publică are o prevedere conform căreia dacă nu efectuezi numărul de gărzi stabilit de medicul şef de secţie se consideră abatere şi eşti sancţionat. De aceea, noi o să facem observaţii şi o să avem câteva amendamente la acest proiect de lege; la fel şi colegii de la UPU”, a explicat medicul Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Ture de 12 ore pentru medicii de la UPU
În conformitate cu legislaţia actuală, medicii încadraţi în structurile de primire urgenţe îşi desfăşoară activitatea în două ture. Potrivit noului proiect de act normativ, aceşti medici îşi vor desfăşura activitatea în două ture în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere. Mai mult decât atât, dacă numărul medicilor este insuficient pentru ca activitatea să fie organizată conform legii, activitatea se va desfăşura în două ture de câte 7 ore. De asemenea, proiectul de lege reglementează şi aspecte legate de gărzile pe care medicii din spitale le efectuează. Mai exact, liniile de gardă au o durată de minimum 10 ore în zilele lucrătoare şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Maximul stabilit de lege este de 24 ore.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here