Modele, demne de urmat

363

În viaţa sa pământeană, omul este nevoit să colinde-n lung şi lat, în scopul rezolvării diverselor probleme personale, parcurgând distanţe mai lungi sau mai scurte, fie cu piciorul, fie cu diverse mijloace de circulaţie. Nu de puţine ori am fost pus în situaţia de a călători, de-a lungul anilor, cu mijloace de transport în comun: microbuze, autobuze, feroviare.

De fiecare dată, cu aceste prilejuri, am avut ocazia să cunosc oameni de diferite caractere: unii cu mai mult respect şi onestitate, alţii mai puţini la număr, lipsiţi de cele mai elementare trăsături civice şi comportamentale. Rare au fost cazurile când unii tineri, mai iuţi de picior, ocupau locuri pe scaune şi nu le cedau persoanelor vârstnice sau bolnave, simulând că lecturează o carte, vorbesc la telefon sau i-a prins cucăiala. Un asemenea comportament trebuie combătut.
În continuare încerc să mă refer şi la comportamentul conducătorilor auto, care diferă de la o persoană la alta.
Pe traseele pe care am circulat am avut prilejul să cunosc conducători auto de diverse vârste şi trăsături comportamentale variate, de la o persoană la alta, ca în orice categorie socio-profesională. Există în această categorie de persoane deosebiri fundamentale privind stilul de a conduce şi de a se comporta faţă de călători. Câteva exemple merită să fie cunoscute, popularizate şi respectate ca atare.
Pe traseul Săcelu-Târgu Jiu şi retur, numai cine nu a călătorit, nu a avut ocazia să-l cunoască pe domnul Cârstea Leonid (LEO). Felul lui de a mânui volanul microbuzului, de 3-4 ori în fiecare zi pe acest traseu, cât şi comportamentul de care dă dovadă faţă de orice călător, indiferent de vârstă sau categorie socială şi profesională, merită să fie elogiat şi popularizat. Este stăpânit de un vocabular şi o ţinută comportamentală demne de luat în seamă, încât tot ai circula pe acest traseu. De un asemenea comportament dă dovadă şi şoferul Nuieleanu Costel, care conduce microbuzul pe traseul Novaci-Săcelu-Târgu Jiu şi retur. Fraţi de-ar fi şi poate n-ar avea asemenea trăsături comportamentale, demne de luat în seamă, pentru care îi felicităm sincer.
Un caz aparte îl reprezintă şi şoferiţa care conduce microbuzul pe ruta: Roşia de Amaradia-Alimpeşti-Bumbeşti Piţic-Bengeşti-Câmpu Mare-Târgu Cărbuneşti-Târgu Jiu şi retur. Am constatat şi la dânsa acelaşi comportament faţă de călători ca şi la cei menţionaţi şi ca şi dumnealor gândesc că mai sunt şi alţii, care ar putea fi elogiaţi. Cu părere de rău, am cunoscut şi conducători auto, care nu dau dovadă de o atitudine umană corespunzătoare. Ar fi de dorit ca toţi şoferii să manifeste un comportament demn de luat în seamă faţă de orice călător, că parcă aşa le-ar sta mai bine.
Dar, după cum spune proverbul că „Pădure fără uscături, nu există”, tot aşa şi în rândul diferitelor categorii umane există trăsături comportamentale diferite de la o persoană la alta. Ar fi de dorit ca fiecare dintre noi să ne respectăm unul pe celălalt, căci, poate aşa putem avea mai mult câştig uman.
Prof. Bărăscu Alexandru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here