Mocnesc revoltele! Liderii sindicali din CE Oltenia merg la ministrul Burduja

1869

* Minerii și energeticienii ar putea rămâne cu creșteri salariale de doar 6%

Liderii de federații sindicale din cadrul CE Oltenia, Adrian Marciuc (FNSE ,,Univers”) și Dumitru Pîrvulescu (FNME) au solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, o întâlnire de urgență, pentru data de astăzi, joi, 14 martie.

Problema este că șefii CEO au invocat ordonanța austerității în negocierile cu sindicatele pentru noul contract de muncă, arătând că legea nu le permite să majoreze salariile celor peste 9.000 de angajați cu un procent mai mare de 6%.
Angajații Complexului Energetic Oltenia așteptau creșteri de salarii în raport cu rata inflației dar și în funcție de condițiile tot mai grele de muncă după ce au fost nevoiți să preia și sarcinile celor care au plecat din companie.
Inițial, administrația Complexului a vehiculat o creștere de 5,3%, procentul enervându-i pe angajații CEO, considerându-l infinit mai mic decât ar fi fost normal să primească în plus. Liderii sindicali anunțaseră că cererile lor vizează majorări salariale de până la 27%.

În mod ciudat, CEO ar fi trebuit să facă excepție de la ordonanța austerității care impune limitarea cheltuielilor, în acest sens fiind încheiat și un memorandum. Numai că de acesta, șefii CEO nu mai scot o vorbă.

Liderii sindicali sunt disperați de situație, mai ales că riscă revolte în minerit și energie, care ar putea duce chiar la pierderea membrilor de sindicat, și au solicitat întâlnirea cu ministrul Burduja, în speranța că va fi rezolvată problema.
„Reprezentanții federațiilor reprezentative la nivelul Complexului Energetic Oltenia SA vă solicită o întâlnire urgentă între membrii directoratului societății și membrii comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă, la sediul Ministerului Energiei.
Prezența dumneavoastră la această întâlnire poate identifica soluții la problemele cu care se confruntă compania și salariații acesteia, respectiv: proiectul BVC 2024 al CE Oltenia, aflat în dezbatere publică, cu privire la efectele modificării cantităților de energie reglementată prin MACEE, inclusiv cu privire la cheltuielile de natură salarială; termenele de implementare a programului de decarbonare; actualizarea prevederilor OUG 69/2019 privind măsurile de protecție socială. Situația socială și economică a județului Gorj este condiționată, în mare măsură, de stabilitatea Complexului Energetic Oltenia și de menținerea locurilor de muncă”, este mesajul liderilor sindicali.
M.C.H.

2 COMENTARII

  1. Si ministru va face ce au facut toti ministrii de cca 25.ani. Va da din gura su peste cateva luni va fi numit in alt post .Rotirea cadrelor pana in 1990, era mic copil , pe langa ce fac astia de cca 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here