Mocanu dovedește cu documente că Lacul Debarcader îi aparține de drept

3844

Lacul Debarcader din Târgu-Jiu nu poate fi dobândit de Universitatea “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu, a replicat, joi, afaceristul Constantin Filip, zis Mocanu, care deține documente ce demonstrează că luciul de apă dorit acum de instituția de învățământ superior a fost achiziționat legal de către acesta în 2006. Mocanu își apără astfel proprietatea, după ce Senatul UCB a decis, în ședința de la finalul lunii trecute, să continue demersurile privind reintroducerea în patrimoniul instituției a lacului respectiv. Interesant este că lacul a fost cumpărat de Mocanu, cu un deceniu în urmă, de la o gorjeancă stabilită în Germania.

La începutul acestei săptămâni, rectorul UCB, Luminița Popescu, declara pentru Gorjeanul, că universitatea a început demersuri pentru a intra în posesia Lacului Debarcader, care a aparținut BTT, până în 1992. În declarația dată publicației, rectorul menționa că nu știe cine este proprietarul lacului și că acest lucru ar conta prea puțin atâta timp cât universitatea a decis să recupereze patrimoniul fostului BTT, căutând anexele Hotărârii de Guvern care decisese cu 24 de ani în urmă transferarea fostului Hotel al Tineretului la UCB. Acest lucru a determinat însă reacția celui care utilizează acum Lacul Debarcader, afaceristul Mocanu menționând, joi, că “rectorul UCB, Luminița Popescu, vorbește în necunoștință de cauză despre patrimoniul instituției pe care o conduce, în speță de lacul de lângă complexul studențesc aflat în vecinătatea Facultății de Științe Medicale și Comportamentale, deoarece o serie de documente o contrazic”.

Lacul, restituit lui Köhler
Omul de afaceri susține că Lacul ”Debarcader”, cum este cunoscut, este deținut de exact zece ani de către acesta, el cumpărându-l atunci direct de la proprietar, mai exact de la Anca Mihaela Köhler, o gorjeancă stabilită în Germania.
Mocanu prezintă astfel actul prin care, în august 2006, a achiziționat 24.000 mp de teren, pe care a edificat, ulterior, un restaurant, terenul cu luciul de apă în suprafață de 20.045 mp și insulița de 347 mp din mijlocul lacului. Terenul respectiv și lacul fuseseră, de altfel, restituite proprietarului, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, prin dispoziție a primarului municipiului Tg-Jiu din iulie 2006, fiind pus mai apoi în posesie, printr-un proces verbal, emis de autoritățile locale.
La momentul vânzării, potrivit documentului prin care s-a făcut tranzacția imobiliară, terenurile nu erau grevate de sarcini.

Situația juridică, carență pentru UCB
Constantin Filip (Mocanu) a ținut astfel să precizeze și că firul logic al rectorului UCB se pierde în urmă cu mai bine de două decenii, Luminița Popescu amintind doar de un act normativ din 1992 și anexele acestuia prin care lacul care ar fi aparținut BTT ar fi fost inclus în patrimoniul universității. Afaceristul se întreabă cum au inițiat reprezentanții UCB demersuri pentru reintrarea în patrimoniul instituției de învățământ superior a lacului dacă aceștia nu cunosc situația juridică actuală a acestuia.
“E de necrezut ca oameni care se pretind că fac parte din mediul academic spun asemenea enormități: adică să luăm ceva despre care nu știm nimic, nu deținem documente și despre a cărui situație juridică nici măcar nu ne-am interesat. Credeți că eu mă apucam să investesc acolo fără să fiu proprietarul terenului și al lacului?”, a declarat Filip.
Omul de afaceri s-a arătat revoltat de faptul că rectorul UCB a afirmat că ar aduce fonduri instituției prin amenajarea lacului ca punct de agrement. “Nu mi-a venit să cred când am citit. Cei de la UCB uită că au în patrimoniu un ștrand olimpic, chiar în incinta complexului studențesc Debarcader, ștrand care zace în paragină de ani de zile. De ce nu-l modernizează pe ăla pentru a aduce venituri instituției? În incinta complexului se află în aceeași stare jalnică fosta popicărie, terenuri de fotbal și de tenis. Cei care administrează UCB, cei care conduc instituția nu sunt în stare să le scoată din buruieni și să obțină fonduri. Apropo, întreb și eu, are universitatea voie să organizeze nunți, sau alte chefuri, la cantina din incinta complexului studențesc?”, a conchis afaceristul.
A.Stoica

4 COMENTARII

  1. cit a pastorit CARAGEA Gorjul mocanu a fost protejat, evaziunea crasa facuta de mocanu sau cum apreluat URUM de peste podul jiului …… prietenia Viorele la facut barosan….. zi de frigiderul lui mocanu ce sti…..

  2. Dacă toate alea au aparținut BTT cum DNA-ului au pus o mână de șmecheri mâna pe toate acaraturile alea? Hai că nu-i târziu să aflăm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here