Mitropolitul Olteniei a sfinţit Biserica din Parohia Bâlteni – ,,Biserica sfinţită azi este legată de numele lui Dincă Schileru, o personalitate remarcabilă în istoria şi cultura noastră românească, iar faptul că a fost un om credincios o dovedeşte biserica aceasta”!

676

În ziua 2 iunie 2024, în Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), Înaltpreasfinţitul Părinte, Acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba de sfinţire cu târnosire a Bisericii cu Hramul «Sf. Împăraţi Constantin şi Elena» din Parohia Bâlteni, judeţul Gorj, Protopopiatul Târgu-Jiu Sud, având Protoiereu PC Părinte Ionel Câmpeanu şi Preot Paroh PC Părinte Stăiculescu Aurel, după care a oficiată Sfânta Liturghie în altarul de vară, împreună cu un sobor ales de preoţi şi diaconi din care au făcut parte: Preacucernicul Părinte şi consilier mitropolitan Achim George Daniel, Preacucernicul Părinte Protoiereu Ionel Câmpeanu, al Protopopiatului Târgu-Jiu Sud, preoţii de parohie: Vlădoiu Vasile, Biserica «Sf. Împăraţi Constantin şi Elena» din Târgu-Jiu, Zămârcă Robert, Parohia Olari, Amzucu Ilie, Parohia Urdarii de Jos, Ionescu Marian, Parohia Cocoreni, Birceanu Titi, Parohia Cârbeşti, Ţintă Robert, Parohia Rovinari 1, Foanene Daniel, Parohia Rovinari 2, Ştiucă Iustin, Parohia Plopşoru, Rogobete Florin, Parohia Fărcăşeşti, Salavat Cristian, Parohia Raci, Rusu Marian, Parohia Turceni, Pârvu Ovidiu, Parohia Peşteana-Jiu, Brănescu Grigore, Parohia Vlăduleni, Bivolu Gavril, Parohia Moi, Boroată Petre, arhidiacon onorific Craiova şi alţii! La slujba liturgică au cântat la strană membrii grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sf. Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova, dirijat de către lector univ. dr. Victor Şapcă. Biserica a fost ctitorită de către Dincă Schileru, țăranul parlamentar şi o legendă vie a Gorjului, care s-a mutat după căsătorie la Bâlteni, unde a început activitatea economică, temeluind o şcoală şi această sfântă biserică! După ce s-a dat citire actului de sfinţie a bisericii, pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh, Stăiculescu Aurel a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor şi au fost acordate gramate chiriarhale de mulţumire de către Mitropolia Olteniei următoarelor persoane: Popescu Marius, Scutaru Dumitru, primar, Păunescu Pompiliu, Păsărin Gheorghe, Cilibiu Titu, Enuţă Alin, Corlan Răzvan şi d-na Stoian Oana. În scurte cuvinte, Preotul Paroh, Stăiculescu Aurel I-a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că i-a ajutat pe cei din localitate să ducă la bun sfârşit această lucrare, a mulţumit şi celor care s-au ostenit şi au contribuit la înfrumuseţarea «Casei» Lui Dumnezeu, apreciind că aceasta este o zi de mare sărbătoare pentru toţi credincioşii!

,,O biserică la marginea drumului, care să fie văzută şi să fie căutată de toţi, de aici şi de pretutindeni”!
În cuvântul de învățătură duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte, Acad. dr. Irineu s-a referit, pentru început, la importanţa sfinţirii unei biserici în viaţa comunităţii, iar, ,,Dacă numărăm anii de când a fost sfinţită biserica, s-au împlinit peste 67 de ani, de când generaţii de credincioşi au venit la biserică sau au fost duşi pe ultimul drum spre Împărăţia cerurilor. Biserica este «Casa» Lui Dumnezeu, unde avem şi momente importante din viaţa noastră, când ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos pentru împlinirea cererilor noastre! Biserica este mai importantă decât toate clădirile din localitate şi vedem că ea străjuişte în localitatea dumneavoastră, pentru că în biserică se ţin şi sfintele slujbe pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor, pentru că această Casă, Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Sfântul Duh a sfinţit-o, deci, este lăcaşul Preasfintei Treimi şi nu se poate compara cu nimic în lumea aceasta! De aceea, Duhul despre care vorbeşte Mântuitorul Iisus Hristos în Evanghelia de astăzi este Duhul Sfânt, credinţa noastră ortodoxă, rămasă ca o moştenire sfântă de la strămoşii noştri! Biserica sfinţită azi este legată de numele lui Dincă Schileru, o personalitate remarcabilă în istoria şi cultura noastră românească, iar, faptul că a fost un om credincios o dovedeşte biserica aceasta! A lăsat moştenire o biserică la marginea drumului, care să fie văzută şi să fie căutată de toţi, de aici şi de pretutindeni”, a subliniat cu acribie Înaltul nostru Ierarh!

,,Sufletele noastre să înseteze de «apa cea vie», de «apa vieţii», de aceea, să vă rugaţi la Dumnezeu să dobândiţi această «apă vie»”!
În evidenţierea conţinutului Pericopei Evanghelice a Duminici a a 5-a după Paşti (a Samarinencei), Mitropolitul Olteniei a vorbit despre dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu Femeia Samarineancă la Fântâna lui Iacob, când Domnul pornește discuția cerându-i să-I dea apă să bea, iar, la auzul acestei cereri, femeia samarineancă răspunde potrivit unui obicei larg răspândit potrivit căruia iudeii nu cereau niciodată ceva samarinenilor. Aceasta este prima învățătură a Domnului, întrucât, El nu face deosebire între oameni, Mântuitorul fiind Dumnezeul tuturor, Ziditorul şi Părintele întregului neam omenesc. Mântuitorul Hristos îi arată Samarinencei că de la apa aceasta pământească se poate ajunge la apa cerească, apa vieţii, «apa cea vie», iar, „Cel care va bea din apa pe care Eu o voi da, nu va înseta niciodată”, căci: „Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel Ce-ţi zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, şi ţi-ar fi dat apă vie” (Ioan 4, 10), cuvinte prin care femeia samarineancă și-a dat seama că în fața ei se află un proroc, un profet care are harul lui Dumnezeu și cunoaște viața omului, sufletul și faptele lui. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a arătat că femeia samarineancă a putut să înțeleagă că El este Fiul lui Dumnezeu înomenit și a primit darul de a propovădui conaționalilor săi adevărul despre Dumnezeu, de aceea, s-a întors în cetate și le-a spus celor ai săi că a descoperit pe Mesia și despre toate câte i-a vorbit ei! În final, Înaltul Ierarh a reiterat faptul că Dumnezeu pregătește lumea din dragoste pentru oameni, iar, aceşti oameni sunt aleşi după Ştiința Lui Dumnezeu, Care nu Se uită la chipul nostru, ci la sufletul nostru! De aceea, «hrana» pe care Mântuitorul Hristos o dăruia, era hrana pe care ne-o dă și nouă în Biserică, unde avem parte de Cuvântul Său pe care, odată primindu-l, nu mai însetăm și nu mai flămânzim niciodată. Pentru că o astfel de «hrană», concretizată în Trupul și Sângele Domnului, ni se dă pentru viața cea veșnică, iar, cel care se împărtășește cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, acela are această viaţă veşnică! Apreciind osteneala credincioşilor din Parohia Bâlteni, Mitropolitul Olteniei a spus că nu există în lumea aceasta o bucurie mai mare decât să stai de vorbă cu Dumnezeu, iar, Duhul Sfânt face ca ,,sufletele noastre să înseteze de «apa cea vie», de «apa vieţii», de aceea, să vă rugaţi Lui Dumnezeu să dobândiţi această «apă vie»”, a concluzionat Arhieria sa!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

  1. Vad ca le faci prezenta la toti popii participanti cu toate titlurile si gradele care le au.Din propagandist comunist(ateu) asa cum erai innainte de 1989 devenisi cel mai infocat teolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here