Mitropolitul Olteniei a resfințit Biserica din Parohia Mătăsari I, Filia Croici, județul Gorj – ,,Biserica este locul unde cei vii sunt în legătură cu cei adormiți și cu Dumnezeu, iar, la sfințirea unei biserici, ni se umple sufletul de bucurie şi de mulţumire…”!

1474

În ziua de 29 octombrie 2023, în Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte, dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Membru de onoare al Academiei Române, a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul «Sf. Ier. Nicolae», din Parohia Mătăsari I, Filia Croici, Protopopiatul Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, având Părinte Protoiereu Pr. Ionel Câmpeanu şi Pr. Paroh Ion Grivei, după care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul bisericii resfințite, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: Preacucernicul Părinte şi consilier mitropolitan Achim George Daniel, Preacucernicul Părinte Protoiereu Ionel Câmpeanu şi preoţii de parohie: Pr. Negomireanu Dragoş Daniel (Parohia Corobăile), Pr. Popescu Vasile (Parohia Brădet), Pr. Purcel Dumitru (Mătăsari), Pr. Bugiugan Ioan (Dragoteşti), Pr. Popescu Marius (Miculeşti), Pr. Salavat Ioan (Raci), Pr. Brandibur Robert (Borăscu), Pr. Buşan Dănuţ Ion (Calapăru) şi alţii. La slujba liturgică au cântat la strană membrii grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sf. Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova. În cadrul slujbei Arhiereşti, diaconul Ciocanea-Burdulea Alexandru Gabriel a fost hirotonit preot la Parohia Vîrț, din Protoieria Târgu-Jiu Sud. Pentru râvna şi pentru dăruirea pe care le-a etalat în eforturile de înfrumuseţare a sfântului lăcaş, prin implicare pastoral-administrativă şi dăruire, apreciate aşa cum se cuvine, Pr. paroh Grivei Ion a fost ridicat la rangul bisericesc de iconom, iar, pentru sprijinul oferit parohiei în vederea înfrumusețării bisericii, au primit gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei următoarele persoane: dl. primar Gașpăr Gheorghe, d-na Grivei Elena Vasilica, dl. Grădinaru Valentin Cristian, dl. Udriște Cristian Alexandru și d-na Meda-Mariș Claudia. La sfârşitul slujbei, Preacucernicul Părinte Protopop Ionel Câmpeanu a dat citire actului de resfinţire a bisericii, după care a vorbit despre râvna deosebită a celor care au contribuit la înfrumuseţarea Casei Lui Dumnezeu, amintind şi faptul că este o zi deosebită în viaţa acestei comunităţi parohiale, iar, Părintele Paroh a ţinut să menţioneze că această minunată casă a Domnului este o mare bucurie pentru credincişi, pentru întreaga comunitate din Mătăsari, cu deosebire, pentru localnicii din Croici!

,,Aici învățăm din Sfintele Evanghelii, cum trebuie să ne comportăm, cum trebuie să împlinim lucrurile plăcute Lui Dumnezeu”!
În cuvântul de o aleasă învățătură duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a subliniat bucuria pe care o trăiesc plini de emoţie credincioşii din această filie, pentru faptul că: ,,Biserica este locul unde cei vii sunt în legătură cu cei adormiți și cu Dumnezeu, iar, la sfințirea unei biserici, ni se umple sufletul de bucurie și de mulțumire adusă Atotputernicului Dumnezeu, care ne-a dat înțelepciune, râvnă și dragoste pentru casa Sa. Biserica este a celor care trăiesc și a celor care au murit, dar care au sufletele la Dumnezeu, pentru că sufletul nu moare niciodată! Trupul îmbătrânește și apoi sfârșește în mormânt, dar sufletul rămâne veșnic și se va uni iarăși cu trupul nostru la înviere. Dumnezeu va uni pe cele două, suflet și trup, și astfel, omul va primi răsplată pentru tot ceea ce a făcut pe pământ. Biserica este ocrotitoarea și ajutătoarea noastră! Aici, în Biserică, ne rugăm Tatălui ceresc, ca să ne ierte păcatele, să ne sporească râvna pentru faptele bune! Aici învățăm din Sfintele Evanghelii, cum trebuie să ne comportăm, cum trebuie să împlinim lucrurile plăcute Lui Dumnezeu. Din Biserică, noi primim putere împotriva vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, care caută întotdeauna să ne despartă de Dumnezeu! De aceea, Biserica este ceva nelipsit din viața noastră. Cei care iubesc Biserica, vor fi primiți împreună cu îngerii în Împărăția Tatălui ceresc. Această osteneală a dumneavoastră este un prinos de mulțumire adusă Lui Dumnezeu, pentru că este o legătură sfântă și binecuvântată cu cei care au fost, cei care sunt și cu cei care vor fi în această parohie”, a reiterat Înaltul nostru Ierarh.

,,Mântuitorul Iisus Hristos este învierea și nădejdea noastră! El este Creatorul nostru și viața noastră este în mâna Lui Dumnezeu”!
Referindu-se la conţinutul Pericopei Evanghelice a Duminicii a 24-a după Rusalii, Mitropolitul Olteniei a pornit de la faptul că: „În Evanghelia de astăzi, Sf. Ap şi Ev. Luca ne vorbește despre minunile săvârșite de către Mântuitorul Iisus Hristos, referindu-se la Învierea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum, care s-a îmbolnăvit și a murit. Apoi, ni se spune despre o femeie bolnavă, care de doisprezece ani avea o scurgere de sânge ce nu se mai oprea, dar, cum credinţa ei era puternică, s-a gândit că dacă se va atinge de Mântuitorul Hristos, atunci se va vindeca. Mântuitorul săvârșește minunea vindecării cu puterea dumnezeiască, prin trupul Său omenesc. Puterea dumnezeiască din Sine se revarsă asupra femeii bolnave și vindecă această neputință a ei! De fiecare dată, când ne apropiem de Mântuitorul Hristos, ne sfințim, a menţionat cu elocinţă Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, iar, femeia s-a atins de Domnul cu multă credință, cu speranță, cu nădejdea că se va vindeca. Deci, credința femeii i-a adus acesteia vindecarea. După aceea, Mântuitorul Hristos merge la casa lui Iair şi intrând în camera unde murise fata, împreună cu Apostolii Petru, Ioan şi Iacob, dar, şi împreună cu părinţii fetei, a zis: ,,Copilă, scoală-te”, iar, sufletul s-a întors în trupul fetei. De aici învățăm că Mântuitorul Iisus Hristos este învierea și nădejdea noastră! El este Creatorul nostru și viața noastră este în mâna Lui Dumnezeu, iar, această înviere a fiicei lui Iair este un semn al puterii Lui Dumnezeu”, a conchis Mitropolitul Olteniei! În partea finală a cuvântului de învăţătură duhovnicească, Vlădica sfintelor lăcaşe de cult din «Valahia Mică» a sădit în sufletele credincioşilor iubire şi nădejde, prin îndemnul de a participa cu mai multă credință la viața bisericească a parohiei: ,,Curățindu-ne viața prin primirea Sfintelor Taine, să rețineți că a ne apropia de Dumnezeu înseamnă a ne lepăda de toate păcatele noastre, de toate grijile noastre! De asemenea, să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să-I mulțumim Celui Atotputernic, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru această sfântă lucrare. Felicităm pe toți cei care s-au ostenit, pe părintele paroh, pe domnul primar, pe membrii Consiliului Local, pe dumneavoastră care ați făcut ca bucuria aceasta să fie cu adevărat deplină și memorabilă. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dăruiască pace, sănătate, bucurie și multă fericire întru Hristos, Dumnezeul nostru. Amin”.
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.