Misiune în Afganistan pentru doi jandarmi gorjeni

187

Locotenentul Andrei Diaconescu şi plutonierul Ivan Dumitrescu au făcut parte din al patrulea contingent de jandarmi care a participat la misiunea de instruire a forţelor de ordine publică desfăşurată de NATO în Afganistan. Cei doi s-au întors în ţară în urmă cu aproximativ o săptămână, după mai bine de 6 luni petrecute departe de familie şi prieteni.

Timp de şase luni de zile, Andrei Diaconescu şi Ivan Dumitrescu s-au ocupat de instruirea forţelor de ordine publică din Afganistan. Deşi recunosc că nu a fost uşor să stea departe de familie atâta timp, cei doi spun că nu regretă decizia de a pleca în Afganistan. Locotenentul Andrei Diaconescu are 27 de ani şi se află la prima misiune internaţională. Ştie exact cât timp a petrecut departe de casă, adică 6 luni şi 22 de zile, recunoaşte că nu a fost uşor, dar e decis să plece din nou. „A fost o misiune frumoasă. Am fost foarte apreciaţi de către toate forţele militare din teatrul de operaţii. În principiu, noi am instruit şi am mentorat militari şi poliţişti afgani trei luni de zile în baza din Wardak. Misiunea s-a terminat pe data de 15 ianuarie, după care am început o misiune inedită pentru Jandarmeria Română, aceea de a asigura protecţia militarilor americani pe timpul transportului şi a desfăşurării activităţilor specifice de către aceştia, în oraşul Kabul, capitala Afganistanului. Aceasta a fost cea mai grea misiune, dar şi cea mai frumoasă”, a povestit acesta, adăugând că nu s-a temut niciodată pentru viaţa lui. Din acelaşi contingent a făcut parte şi plutonierul Ivan Constantin Dumitrescu. În 2011, el a mai participat la o misiune internaţională, în Kosovo; după numai 1 an şi 6 luni, a decis să plece în Afganistan. „Pentru mine este a doua misiune pe care am executat-o. Prima a fost în Kosovo, în 2011, după care am revenit în ţară, am stat 1 an jumate şi am plecat din nou. E ca un virus: dacă te duci prima dată o să vrei să mergi încontinuu. Este foarte frumos. Îmi plac misiunile internaţionale”, a spus acesta. Recunoaşte însă că această a doua misiune a fost mai grea, asta deoarece a trebuit să-şi lase familia acasă şi să se mulţumească să ia legătura cu cei dragi prin intermediul reţelelor de socializare.
Începând cu data de 28 aprilie 2011, 245 de jandarmi, constituiţi în patru contingente, au participat la misiunea de instruirea NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Jandarmii care au alcătuit cele patru contingente au fost selecţionaţi din toate unităţile Jandarmeriei Române, în urma promovării unor examene prin care le-au fost testate cunoştinţele de specialitate. La această misiune au participat şi 8 jandarmi gorjeni, 4 ofiţeri şi 4 subofiţeri. „Ne mândrim cu participarea jandarmilor gorjeni, care au reprezentat atât judeţul cât şi ţara în cadrul acestor misiuni internaţionale. Este o nouă etapă în cariera lor dar şi un model de urmat pentru colegii noştri”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Gorj. La începutul acestei săptămâni, cei doi jandarmi gorjeni au fost decoraţi de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. De asemenea, cei doi au primit ieri diplome de excelenţă din partea conducerii IJJ Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here