Miserupism cras şi sancţiuni de faţadă, la CJPC Gorj

295

OPC interiorComisariatul pentru Protecţia Consumatorului(CJPC) Gorj este instituţia de control unde se fac verificări pentru interesul comisarilor şi mai puţin al consumatorilor. De asemenea, actele dovedesc că în această instituţie publică sancţiunile se dau doar de amorul artei, pentru că nimeni nu se mai zbate apoi să recupereze banii de la agenţii economici care încalcă legea. Şi astfel, doi comercianţi din urbe au fost scutiţi să achite sancţiunile primite, una de 18.000 de lei şi alta de 15.000, pentru că jurista unităţii, Daniela Anca Pecingină, a considerat oportun să nu se prezinte la instanţă după ce agenţii economici au contestat plata acestor bani. Şi astfel, în dauna CJPC Gorj şi a bugetului de stat, sancţiunile în valoare totală de 33.000 de lei s-au transformat, din nepăsarea persoanelor plătite să reprezinte instituţia în instanţă, în simple avertismente.

Deja nu mai este o noutate că la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj munca se face cu plasa într-o mână şi cu sancţiunea în alta. Şi astfel, doar pentru a băga în sperieţi agenţii economici din judeţ, o parte dintre comisarii CJPC Gorj, deşi unii spun că toţi, practică această meserie de când au aterizat în instituţie. Controlează la suprafaţă, ameninţă în gura mare şi pleacă apoi cu plasa plină sau cu portbagajul plin, lăsând pe masa comercianţilor prinşi în off-side o sancţiune mare care va fi, cu siguranţă, contestată. Pai şi ce dacă, pentru că nimeni nu se va zbate la instanţă să ţină cu dinţii de sancţiune, iar ea se va anula.

Telefonia, la degetul mic al juristei şi al şefei sale

După acest tipar s-a procedat în 2009 în cazul a două societăţi comerciale care au fost acuzate că au produs daune pentru nişte consumatori. Una dintre firme este SC EURO GSM SRL, sancţionată contravenţional cu 18.000 de lei, pe baza unui proces verbal de daniela anca pecinginacontravenţie întocmit de unul dintre comisarii CJPC Gorj. Contravenientul, a contestat, aşa cum era de aşteptat, în instanţă, sancţiunea. Procesul începe iar instanţa de fond cere, în mod repetat, să depună la dosarul cauzei actele care au stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei. CJPC Gorj, instituţie condusă la acea vreme de Mihaela Răducan, şi jurista instituţiei nu fac nimic în acest sens. Degeaba instanţa aprobă mai multe termene de judecată că cele două salariate ale CJPC Gorj, jurista Pecingină şi şefa ei, Răducan, se fac că plouă. Instanţa transformă sancţiunea în avertisment, iar jurista nu se sinchiseşte nici măcar să facă recurs, renunţând la banii din sancţiune de parcă ar fi fost ai ei.

Scuze pentru Germanos

Procedura se repetă şi pentru al doilea agent economic, SC GERMANOS Telecom România SA care primeşte o sancţiune de 15.000 de lei. În acest caz jurista nu numai că nu prezintă actele cerute de instanţă că face la fel şi cu expertul convocat în cauză. Ambele salariate fac şi concluzii scrise în care mai că îşi cer scuze pentru sancţiunea oferită agentului economic spunând că “pericolul social al faptei este redus” fapt care nu a putut fi luat în calcul la “individualizarea sancţiunii contravenţionale”. Instanţa înlocuieşte apoi amenda aplicată de 15.000 de lei cu avertisment.

90% din sancţiuni, tratate la fel

Cazurile EURO GSM şi GERMANOS Telecom România sunt doar o mică parte din neregulile făcute cu bună ştiinţă de cele două angajate, ambele cadonate, în martie, cu câte un “nesatisfăcător”. Alte sancţiuni nu s-au luat pentru cele două deşi Constantin Cerbulescu, şeful ANPC, a fost avertizat în acest sens.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here