Mischie şi Manţog, singurii “savanţi” ai Penitenciarului Târgu-Jiu

590

Cărţile scrise, în ultimii doi ani, în Penitenciarul Târgu-Jiu de către foştii deţinuţi, Nicolae Mischie şi Ionel Manţog, sunt unicele redactate în închisoarea municipală în ultimele două decenii. Cele trei volume, scrise de cei doi condamnaţi, sunt, din acest motiv, şi singurele de acest fel aflate în biblioteca unităţii de detenţie, puse la dispoziţia deţinuţilor de aici. O declară chiar reprezentanţii Penitenciarului Târgu-Jiu, care dau de înţeles că totuşi calea deschisă de cei doi “savanţi”, unul chiar doctor în istorie, le-a influenţat apetitul şi altor persoane lipsite de libertate din închisoarea municipală, motiv pentru care acum sunt în lucru aici alte patru volume, scriitorii în zeghe încercând să bifeze lucrări în domeniul sportiv, în geologie, în industria alimentară şi chiar în jurnalism. O carte scrisă după gratii duce la reducerea cu 30 de zile a pedepsei pentru autor.

Profesorul Nicolae Mischie, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a fost primul deţinut, din ultimii douăzeci de ani, care a profitat de timpul liber din Penitenciarul Târgu-Jiu folosindu-l pentru a scrie nu o carte, ci două, ambele de istorie, domeniul în care acesta a şi profesat înainte de intrarea în politică. De altfel, Mischie, şi doctor în istorie, a mai scris cărţi şi înainte de condamnare, aşa că redactarea nu i-a fost deloc anevoioasă, ci chiar benefică atât pentru ocuparea timpului liber, cât şi pentru recompensă constând în reducerea cu două luni a perioadei de detenţie.
Cărţile lui Mischie, eliberat în mai anul trecut din închisoare, se află în biblioteca penitenciarului, fiind puse la dispoziţia actualilor deţinuţi şi ai celor care vor mai veni aici.
Interesant este că, Mischie a fost primul deschizător de drumuri, la capitolul scris, în închisoarea municipală.

Cartea lui Manţog, în biblioteca penitenciarului
În perioada în care Mischie a fost încarcerat, la începutul lui 2013, dinspre penitenciar a apărut zvonul că şi Ionel Manţog, jurist de profesie şi fost secretar de stat, aflat deja de un an după gratii, a manifestat şi el apetenţă pentru scris. Manţog a anunţat astfel că şi el scrie o carte, domeniul fiind legat de cariera sa profesională, adică de calitatea sa de jurist.
Cartea juridică a lui Ionel Manţog a fost redactată astfel până înainte ca deţinutul să-şi ceară, recent, eliberarea din penitenciar, volumul contribuind şi el, ca şi la Mischie, la reducerea pedepsei iniţiale cu 30 de zile.
Reprezentanţii închisorii spun şi astfel că cele trei cărţi, singurele scrise în închisoarea municipală în ultimele două decenii, se află împreună în biblioteca penitenciarului.

penitenciarCărţi puţine: “Puşcăria nu e Universitate”!
“În perioada menţionată de dumneavoastră(n.r. ultimii 20 de ani) la nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu au fost scrise trei cărţi, de către doi deţinuţi. Două cărţi sunt istorice şi una aparţine domeniului juridic, acestea se găsesc în biblioteca penitenciarului pentru a fi citite de restul deţinuţilor”, comunică de altfel, Ion Popescu, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, la cererea Gorjeanul.
Întrebat dacă există vreo comisie abilitată care să verifice dacă volumele respective nu sunt plagiate, Popescu a răspuns următoarele: “facem precizarea că personalul de penitenciare nu are competenţa de a se pronunţa asupra caracterului ştiinţific, de a constata un eventual plagiat ori de a aduce eventuale modificări în conţinutul lucrării”.
Numărul mic de cărţi scrise după gratii ne-a uimit, dar ni s-a explicat clar că închisoarea nu este universitate, loc în care absolvenţii fac lucrări de licenţă. Într-un cuvânt nu este obligatoriu să se scrie cărţi, iar cei care o fac au, în general, pregătire de specialitate.
Cei care scriu cărţile conform metodologiei: trebuie să se adreseze cu o cerere directorului penitenciarului şi apoi trebuie să fie discutaţi în comisie. Scriitorilor li se alocă un spaţiu şi un interval orar în care să îşi elaboreze lucrările.

O carte despre jurnalism, după gratii
Tot Ion Popescu ne anunţă că în prezent au fost aprobate de comisia închisorii patru cărţi, aflate acum în lucru, una fiind chiar despre jurnalism. “În prezent, la nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu au fost depuse patru cereri pentru elaborarea de lucrări în domeniile: sportiv, geologie, industria alimentară şi jurnalism”, mai susţine directorul Popescu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here