Mischie, salvat ca urmare a prescrierii, dar obligat să plătească daune statului

374

mischieFostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a scăpat de un dosar penal, prin încetarea procesului ca urmare a prescrierii. Hotărârea a fost dată, miercuri 23 martie, de judecătorii Curţii de Apel din Alba, într-un dosar de corupţie. Decizia este definitivă şi irevocabilă, după şase ani de judecată şi opt ani de la petrecerea faptelor. În acest dosar, Mischie a fost arestat şi condamnat, iniţial, la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi lider al PSD în 2004, Nicolae Mischie a fost scăpat de acuzaţiile penale, definitiv şi irevocabil, după ce magistraţii Curţii de Apel din Alba au constatat prescrierea faptelor. În acelaşi dosar, Nicolae Mischie a fost achitat şi pentru mai multe acuzaţii de fals. Totuşi, judecătorii Curţii din Alba au reţinut vinovăţia lui Mischie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dar constată că “în baza art. 10 lit.g din Codul de procedură penală”, ceea ce înseamnă prescripţia, încetează procesul penal. Pentru că a fost găsit vinovat, dar nu mai poate răspunde penal, magistraţii din Alba îl obligă pe Nicolae Mischie să achite daune civile Consiliului Judeţean Gorj în valoare de peste 82.000 de lei, adică peste 820 de milioane de lei vechi.

Trei acuzaţii, într-un dosar!

În dosarul 3352/221/2006, Nicolae Mischie era acuzat că ar fi falsificat mai multe documente şi ar fi recepţionat lucrări la drumuri care nu s-au efectuat, dar au fost plătite din banii statului, volum numit de jurnalişti “drumurile”, că ar fi semnat la plată lucrări pentru Casa de Protocol a Consiliului Judeţean Gorj, înaintea efectuării lucrărilor, volum numit “Casa Gănescu” şi că ar fi încasat sporuri din bani publici pentru titlul de doctor, deşi nu avea dreptul decât la catedră.

În urmă cu şase ani, Nicolae Mischie şi omul de afaceri din Gorj, Relu Ştefănoiu, au fost arestaţi de magistraţii din Târgu-Jiu pentru cinci zile. Doi ani mai târziu, judecătorii din Deva l-au condamnat pe Mischie la trei ani şi jumătate de închisoare cu executarea în penitenciar. Astfel, magistraţii au considerat în 2006 că Mischie se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale pentru faptele săvârşite în cazul casei Gănescu.

Închisoare şi apoi, achitare!

Pentru faptele respective, judecătorii din Deva au hotărât condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare şi plata unor daune materiale în valoare de 82.653 de lei către Consiliul Judeţean Gorj.

În urma apelului promovat la Tribunalul Hunedoara, Mischie şi omul de afaceri au fost achitaţi, iar în urma recursului făcut de procurorii Parchetului din Hunedoara, Curtea de Apel Alba decide admiterea recursului, constată că Nicolae Michie se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi că a intervenit prescripţia. Drept urmare, faptele pentru care Mischie a fost trimis în judecată în cazul casei Gănescu s-au petrecut în 2001-2002, iar termenul în care trebuie tras la răspundere este de 7 ani şi jumătate.

În 23 martie 2011, judecătorii Curţii de Apel din Alba au făcut calculul şi au decis încetarea procesului penal ca urmare a trecerii timpului de răspundere. Decizia de această dată este definitivă şi irevocabilă.

Nicolae Mischie mai este judecat, însă, în alte două dosare penale, tot pentru fapte de corupţie. Până acum, instanţele s-au pronunţat pentru condamnarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj la 4 şi respectiv 3 ani de închisoare. Deciziile nu sunt, însă, definitive.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here