Deputatul Radu Miruță a avut ieri o intervenție de la tribuna Parlamentului pe tema neaplicării legii care permite pensionarea anticipată a minerilor și energeticienilor. Liderul USR Gorj este de părere că situația respectivă creează un precedent periculos și reprezintă un atac la adresa Parlamentului, dar și a Administrației Prezidențiale, președintele fiind cel care a promulgat legea 197/2021.
„Au trecut 9 săptămâni de când legea care face dreptate minerilor si energeticienilor a intrat în vigoare pe hârtie, dar nu produce toate efectele, aplicarea ei fiind parțial blocată la nivelul Ministerului Muncii și al instituțiilor subordonate – Casele de Pensii. E greu de înțeles cum o instituție ca Ministerul Muncii, care a participat permanent în Parlament la dezbaterea legii, nu a invocat, la acel moment, argumente pe care, în mod nefondat, le invocă acum. Invocarea principiului (ne)retroactivității în cazul acestei legi nu se justifică. Argumentul de ordin juridic principal îl constituie principiul fundamental de drept tempus regit actum: condițiile de pensionare sunt cele prevăzute de legea în vigoare la momentul deschiderii dreptului la pensie. Așadar, beneficiul reducerii vârstei standard de pensionare se acordă și poate fi valorificat în raport cu data pensionării, potrivit legislației în vigoare la acel moment în timp, iar nu în raport de intervalul desfășurării activității. Stabilirea condițiilor de pensionare se face în funcție de legea în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, deoarece până la acest moment asigurații nu aveau dobândit niciun drept asupra unor condiții de pensionare anume. Invocarea (ne)retroactivității este inutilă atât timp cât Legea nr. 197/2021 (întocmai unor modificări legislative anterioare din domeniul pensiilor) nu face altceva decât să stabilească drepturi pentru persoane care, la un moment dat, s-au aflat și au lucrat în anumite condiții. În consecință, toți asigurații care își deschid dreptul la pensie sub imperiul modificărilor aduse de Legea nr. 197/2021 trebuie să beneficieze de condițiile de pensionare prevăzute de aceasta”, a spus deputatul. Miruță e de părere că aplicarea legii nu ar trebui tergiversată pe fondul crizei politice pentru că în tot acest timp crește tensiunea socială. Parlamentarul a cerut Guvernului să nu se ascundă în spatele faptului că este interimar pentru a nu aplica prevederile din noua lege. „Solicit Guvernului să nu se ascundă în spatele calității sale de interimar și să procedeze de urgență la aplicarea integrală a legii. Nu e nevoie de tensiuni sociale suplimentare, de mutarea protestului sindicatelor la București, pentru ca dreptul minerilor si energeticienilor la o pensionare decentă, după o muncă grea, câștigat prin lege, să fie respectat”, mai susține deputatul.
Gelu Ionescu
Greva generala în tot CEO.Mergem cu toții în piața Prefecturii.Sa vedem dacă ne pot aresta pe toți 10 000 de mineri și energeticinei. Unitate fraților.
Îm pare rāu,cā avem asemenea conducātori,incapabil,As putea scri mai multe dar nu vreau sā mā aplec la nivelul,golanilor!!