Minunile din Bumbești-Jiu: Pe strada Jiului, trotuarul este ocupat de stâlpi, iar o alee lărgită între blocuri are bariere cu lacăt și o singură cheie

571

În orașul Bumbești-Jiu nu este bine să fii nici pieton și nici șofer. Dacă ești pieton ești obligat să mergi pe stradă ca mașinile, în timp ce trotuarul este ocupat de stâlpi, iar dacă ești șofer, trebuie să fii atent pe unde circuli cu autoturismul, deoarece pe strada Jiului poți lovi oricând trecătorii. Mai mult, dacă vrei să intri cu autoturismul pe vreo alee, nu trebuie să te ferești de amenzi, ci de bariere închise cu lacăt, acestea fiind ultima invenție a autorităților pentru a păstra intact așa-zisul spațiu verde. Condițiile sunt aceleași, adică vitrege, și pentru ambulanțieri, pompieri ori polițiști, obligați să caute chei, dacă au vreo urgență pe aleea din zona străzii Jiului.

Noul Cod Rutier, art. 92 OUG 195/2002 Infracţiuni şi pedepse, al.(1): Fapta săvârşită cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuinţare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Când vrei probleme ți le cauți singur, cam așa face primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru decizând cu de la sine putere să blocheze, vineri, un drum public din oraș, pentru că i-au solicitat asta niște locatari supărați că mașinile care circulau pe lângă bloc le provocau prea mult zgomot în pensia prea liniștită. Fără să amendeze șoferii care pătrundeau pe aleea lărgită dintre cele două blocuri, fără să someze locatarii ori să avertizeze șoferii că vor fi amendați și fără să ceară semnături pentru a bloca accesul pe alee, edilul liberal a decis să amplaseze la cele două capete ale arterei respective, oricum prevăzute cu semnul interzis, două bariere metalice, închise cu câte un lacăt, lăsând cheile unui locatar pensionar. Autoritățile au grijă, să treacă pe bariere faptul că sepot solicita telefonic cheile respective la “Cucăilă” fără a preciza cine este respectivul, fie la primărie, fie la poliția locală, ori la pompieri.

Poliția Locală Bumbești-Jiu, neinformată și fără cheie!
Contactați, vineri, de câțiva locatari nemulțumiți, care întorși de la serviciu după-amiază au văzut barierele și nu au înțeles cine le-a pus și de ce, am încercat și noi să vedem cine sunt proprietarii dispozitivelor metalice de blocare a drumului respectiv. Primarul Bobaru nu a răspuns la telefon și, inițial, nici Cucăilă, dar ne-a răspuns un polițist local care s-a arătat uimit că în orașul său s-au amplasat bariere pe străzi. Omul a explicat sincer, pentru Gorjeanul, că la Poliția Locală Bumbești-Jiu nu lucrează “niciun Cucăilă”, acesta menționând că nici nu știe cine este respectivul, că nu știe de bariere, dar și că instituția unde lucrează nu deține nicio cheie de la lacătele de la barierele de pe drumul în cauză.
Polițistul a anunțat, în schimb, că se va deplasa pe strada Jiului pentru a vedea despre ce bariere este vorba.

Cucăilă renunță la responsabilități
Între timp, Cucăilă, contactat telefonic a doua oară, a răspuns, acesta explicând că este pensionar și că s-a oferit să țină cheile la cererea autorităților locale. Acesta a menționat că nu s-a obligat însă să stea 24 de ore din 24 la dispoziția celor care au nevoie de acces pe alee și nu a luat în calcul situațiile de urgență enumerate de Gorjeanul, adică accesul ambulanței în zonă, a pompierilor, a poliției. Omul a menționat că nu va sta cu cheile respective de gât și motivat că are perioade când nu este acasă, barierele neținându-l în loc. Într-un final, Cucăilă a precizat că va renunța la chei, deoarece responsabilitatea este prea mare, iar autoritățile ar fi trebuit să ia în calcul alte soluții, și a menționat doar că vineri dimineață s-au pus barierele, mai multe persoane arătându-se deja deranjate de acestea. Între timp, polițiștii locali au ajuns pe strada buclucașă și după ce au contactat primarul ne-au spus că s-au edificat, aleea putând fi blocată, în opinia lor de autorități.

Bobaru: “Îmi asum în totalitate barierele. Nu trebuia să iau aprobări de la locatari”!
În acest punct al discuției a intervenit primarul Bobaru, care ne-a explicat că decizia amplasării barierelor îi aparține în totalitate, acesta menționând că nu a considerat necesar să ceară aprobări de la locatarii celor două blocuri pentru blocarea accesului pe aleea lărgită, care beneficiază și de semne rutiere. Primarul nu a luat în calcul că decizia sa a încălcat prevederile Noului Cod Rutier, art. 92 OUG 195/2002 Infracţiuni şi pedepse, al.(1) care precizează clar că fapta săvârșită cu intenție și de crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. În atare condiții dacă și-a asumat decizia ar trebui să-și asume și sancțiunea, nu?!Până la amendă însă, la insistențele Gorjeanul, primarul a subliniat apoi că va face totuși duplicate după cheile de la bariere și va da câte o cheie la fiecare scară de bloc, la postul de poliție, la pompieri și la ambulanța din localitate. Deși i s-a spus că situația este absurdă, în cele două blocuri locuind în jur de 50 de famili, fiind nevoie de numeroase chei, dar și că poliția și pompierii nu vin la intervenții doar din Bumbești-Jiu, Bobaru a menționat, în continuare, că-și asumă în totalitate decizia punerii barierelor cu lacăte pe aleea dintre cele două blocuri. Mai mult, deși a spus că nu are nevoie de acordul locatarilor, a menționat că, luni, va cere totuși semnături, pe bază de tabel, de la locatari.“Îmi asum decizia în totalitate. Nici nu aveam nevoie de acordul scris al locatarilor. Oricum accesul pe alee era interzis. O să facem duplicate la chei și dăm câte una pe fiecare scară. Vom vedea unde punem cheia.. Dăm chei și la poliție, ambulanță…” a spus primarul Bobaru. Edilul a recunoscut și că, vineri, pentru barierele închise(n.r. deschise după intervenția Gorjeanul) nu exista decât o cheie, și a motivat că decizia s-a luat, deoarece pe aleea respectivă intrau multe mașini, care ajungeau să fie parcate pe spațiul verde. Întrebat de ce nu le dă amenzi celor care parchează incorect, prin poliția locală, primarul a explicat că sancțiunile nu ar fi plătite, dar și că nu are suficienți polițiști locali care să supravegheze zona.

Au dispărut lacătele, nu și stâlpii
La puțin timp după discuția cu primarul, lacătele de la cele două bariere au dispărut, dar deși locatarii au încercat să le lase atunci în jos, s-au trezit unii locatari care au ripostat. “Pensionara Jeni a făcut potecă la primar cerându-i să pună aceste bariere la ea la bloc, pentru că nu se putea odihni de așa-zisul zgomot făcut de mașini în zonă. Pe alee nu s-a întâmplat niciun incident, nu a fost accidentat vreun copil, ori vreun vârstnic, dar cu toate acestea măsurile abuzive s-au luat la foc automat. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem sau nu de acord să se pună aceste dispozitive pe alee și nici nu am fost somați să nu mai parcăm în zonă. Ne întrebăm și noi ce se va întâmpla dacă ia foc vreun apartament acum și trebuie să ajungă aici mașinile de pompieri, iar Cucăilă e plecat? Cine deschide poliției, ambulanței în timpul nopții sau ce se întâmplă dacă un om bolnav trebuie transportat din bloc în mașină, pe brațe. Este absurd acest demers al autorităților care se iau după toți gură-cască de la bloc”, a declarat un locatar, revoltat, menționând că, vineri, barierele deschise au rămas în picioare. Omul a explicat că în zonă nu este doar problema cu aleea deoarece pe strada Jiului s-au făcut niște trotuare în bătaie de joc. Acestea nu pot fi folosite de pietoni, deoarece sunt înguste și completate cu stâlpi. Pentru că trotuarul este impracticabil, cetățenii orașului circulă pe stradă, ca mașinile. Trebuie menționat că primarul Bobaru s-a lăudat cu reabilitarea recentă a zonei respective, strada Jiului intrând și ea la capitolul modernizări. Primarul nu a mai zis nimic de trotuarul făcut la normă pe strada Jiului.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here