Mintea cea de pe urmă a românului Traian Băsescu!

250

foto predo 2N-aş zice că autorii textului citit ieri de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, nu mi-a mers la inimă.

Aş putea fi acuzat de răutăţi gratuite, inclusiv dacă aş exagera cele două-trei sincope prezidenţiale avute la descifrarea textului, altfel excelent ticluit de consilierii pe politică externă ai lui Zeus.

Pentru că politica externă a României pe anul 2011 a constituit tema şi substanţa cuvântului susţinut de acela care ar trebui să aibă ca principală preocupare relaţiile internaţionale ale ţării noastre. Şi care îşi depăşeşte prea des atribuţiile şi nu se calcă pe picioare cu primul ministru Emil Boc (om politic fără personalitate transformat în aghiotant şi purtător de vorbe al Comandantului suprem!), cu serviciile secrete, cu Justiţia, cu ministrul de Finanţe ori, pe cât poate, se vâră chiar în treburile pe care, dealtfel, şi le îndeplineşte foarte bine Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Întâlnirea a avut loc la o oră încă matinală, încât preşedintele Traian Băsescu nu s-a depărtat de litera şi spiritul textului pe care-l avea de prezentat. Poziţia României a fost bine articulată, nu s-au mai petrecut acele neplăcute hiatusuri ce au apărut total nediplomatic inclusiv în unele declaraţii cel puţin hazardate, dacă nu deşuchiate, ale ministrului de Externe, Theodor Baconschi. N-au mai fost înfierate nici Germania, nici Franşa, cu atât mai puţin Federaţia Rusă. Cu ultima se întrevăd chiar relaţii economice pragmatice, iar faptul că România deţine preşedinţia unui organism privind cooperarea la Marea Neagră e benefică. Federaţia Rusă n-a mai fost luată peste picior, iar Marea Neagră nu mai este lac rusesc. Mă rog, aşa cum ne-a pus în faţă nouă şi partenerilor externi ai României poziţia de acum ar fi bine. Numai să nu uite prea repede preşedintele Traian Băsescu ce-a susţinut ieri. Când, parcă, Dumnezeu i-a dat mintea cea de pe urmă a românului.

Iar vrerea sa ca anul 2011 să fie unul al susţinerii românilor din jurul ţării şi din diaspora pare minunată. Să dea Domnul ca, de acum încolo, în acest sens să trudească diplomaţii României şi Serviciul extern de care preşedintele Traian Băsescu a făcut vorbire.

Abia după ce preşedintele Barak Obama s-a întâlnit, pe parcursul a patru zile, în SUA, cu omologul său american, şi preşedintele Traian Băsescu nu i-a mai înţepat nici pe chinezi. Care Chină avea intenţia de a investi în România, de a moderniza portul Constanţa şi infrastructura rutieră românească. Până acum s-a opus factotumul preşedinte Traian Băsescu, inclusiv la propunerile finanţiştilor români de a ne împrumuta cu dobânzi infinit mai mici la China şi nu la FMI şi Banca Mondială. Numai că, între timp, au fost mai isteţi bulgarii şi ne-au luat caimacul. Se vor alege vecinii de la sud de Dunăre cu un port maritim modern, la Burgas, plus cu autostrăzi ieftine şi bune.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here